Bisfenolul A. Ce este şi cum ne influenţează sănătatea

Femeile care au un nivel ridicat de bisfenol A în sânge prezintă cu 80% mai multe riscuri de a suferi un avort spontan, potrivit rezultatelor unui nou studiu, realizat în Statele Unite.

Bisfenolul A este o substanta chimica despre care studiile au aratat ca poate cauza modificari hormonale, infertilitate, diabet si probleme cardiovasculare. Cercetări recente privesc și efectele pe care le are bisfenolul A și asupra femeilor gravide.

Astfel, femeile care au un nivel ridicat de bisfenol A în sânge prezintă cu 80% mai multe riscuri de a suferi un avort spontan, potrivit rezultatelor unui nou studiu, realizat în Statele Unite.

Bisfenolul A este un compus artificial care se găseşte în recipientele de plastic, cutii metalice, bonuri de casă şi ochelari de soare. Acesti compusi chimici daunatori s-ar regasi si in pardoselile din PVC, jucariile copiilor sau in cartile de credit. Ftalaţii, alte substanțe periculoase, sunt prezenţi în lacul de unghii, produse de machiaj, deodorante şi şampon.

Femeile însărcinate ar trebui să evite produsele alimentare la conservă, încălzirea alimentelor în recipiente de plastic şi chiar contactul cu bonuri de casă, imprimate cu tuş ce conţine bisfenol A.

Se recomandă evitarea gătitului alimentelor sau încălzirea acestora în recipiente de plastic, deoarece substanţele chimice nocive se eliberează mai uşor la temperaturi mai mari.

Ftalaţii şi bisfenolul A ar putea, de asemenea, provoca leucemie, cancer mamar, astm şi malformaţii congenitale. Alţi cercetatorii sustin ca au descoperit o legatura intre aceşti compuşi chimici si diverse probleme de sanatate inclusiv cancer prostatic si tiroidian, infertilitate, afectarea dezvoltarii sistemului nervos si tulburari de atentie sau hiperactivitate la copii.