Confidenţialitate

După aproape 200 de ani, Biserica Ortodoxă Română a amânat împărtășirea credincioșilor | AUDIO

Reîncep slujbele în aer liber, dar fără momentul culminant al Liturghiei – Împărtășania, având în vedere că autoritățile recomandă să se folosească lingurița de unică folosință, iar Biserica nu este de acord.

Preoții vor stabili cum vor înfăptui acest  ritual după ce se vor consulta cu celelalte Biserici Ortodoxe.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, spune pentru Europa FM că este vorba de o amânare pentru o perioadă scurtă.

Mai exact, până la terminarea consultărilor cu Bisericile Ortodoxe din alte țări, pentru a vedea cum au procedat ele în contextul Pandemiei:

“Această pandemie e limpede că va schimba multe lucruri, în sfera publică. Dar nu poate schimba nimic din structura liturgică a Bisericii. Se poate steriliza lingurița respectivă, se pot găsi soluții, pe care eu nu vreau să le formulez acum, pentru că așteptăm consultarea aceasta inter-ortodoxă. Nu trebuie idolatrizat nimic, cu atât mai mult idolatrizarea unui obiect în sine”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În acest moment este clar că slujbele cu credincioşi vor fi oficiate exclusiv afară; bisericile vor fi redeschise doar accesului pentru rugăciune individuală, cu respectarea unor reguli de igienă şi protecţie; iar împărtăşirea comună (în timpul Liturghiei) nu se va mai face o perioadă.

A mai existat un astfel de moment al amânării împărtăşirii, timp de două luni, în 1829, tot din cauza unei epidemii.