Biriș: Modificarea Codului Fiscal va întoarce ”cu fundul în sus” întregul sistem fiscal din România

Consultantul fiscal Gabriel Biriș, fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor, consideră că propunerile de modificare a Codului Fiscal vor întoarce ”cu fundul în sus” întregul sistem fiscal.

Potrivit documentului apărut pe surse, statul vrea să introducă din 2018 un impozit pe venit, care ar urma să fie aplicat în funcţie de un venit anual global pe gospodărie. Totodată, atunci când vor depune la Fisc declarațiile de venit, angajații își vor plăti singuri impozitul pe venit pe anul anterior, întrucât angajatorii nu îl vor mai reține la sursă din salariul angajaților.

Din acest punct de vedere, consultantul fiscal Gabriel Biriș este convins că mulți români nu vor putea economisi banii necesari pentru a achita acest impozit.

Oamenii vor avea de plătit o dată impozitul pe tot anul. Ce se va întâmpla cu cei care nu vor putea să țină banii deoparte și vor cheltui? De unde vor lua? Se duc la cămătari?”, se întreabă retoric fostul secretar de stat.

În plus, statului – prin ANAF – îi va fi foarte greu să se asigure că toți contribuabilii și-au depus declarațiile și au achitat impozitul pe venit, spune Biriș. Autoritățile nu au pârghiile necesare nici pentru a urmări companiile, darămite 7 milioane de contribuali, adaugă el.

Una e să administrezi vreo 250.000 de firme care angajează… Care-i diferența de cost între a administra 250.000 de plătitori de impozit și 7 milioane? Are ANAF-ul capacități informatice și capacități fizice, umane de a face o astfel de administrare?”, a completat Gabriel Biriș.

O altă problemă evidențiată de acesta este faptul că bugetul național va fi văduvit de sume importante pentru că în momentul în care nu se mai reține impozitul, înseamnă că statul renunță la a mai încasa impozite și taxe în timpul anului.

Practic, în timpul anului, 3% din PIB dispar de la venituri pentru că se împing în anul următor. Cine plătește costurile finanțării?”.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS