Confidenţialitate

BioNTech și Pfizer vor dezvolta un vaccin împotriva Zonei Zoster

Primul vaccin împotriva Zonei Zoster, pe bază de ARN mesager, va fi dezvoltat de nemții de la BioNTech împreună cu partenerii de la Pfizer.

Vaccinul împotriva Zonei Zoster va folosi tehnologia pe baza căreia s-au construit și vaccinurile anti-COVID, tehnologia ARN mesager. Ar fi primul ser care luptă împotriva acestei infecții virale.

Cele două companii vor împărți costurile de dezvoltare, dar și profiturile brute provenite din comercializarea acestuia. Pfizer va deține drepturile de comercializare la nivel mondial, cu excepția Germaniei și Turciei. În aceste două țări, serul va fi vândut prin intermediul BioNTech, relatează Agerpres care citează agenția DPA.

Scopul inițiativei este de a dezvolta un vaccin „care să aibă un profil de risc favorabil și o eficacitate ridicată”, adică mai multă eficiență și mai puține riscuri.

Ce este Zona Zoster

Zona Zoster este o infecție virală declanșată de un virus care în general cauzează varicelă în perioada copilăriei. După trecerea prin boală, virusul rămâne în celulele nervoase ale omului și poate provoca Zona Zoster mai târziu în viață.

Infecția virală are următoarele simptome: dureri arzătoare urmate de răspândirea unor vezicule pe suprafața pielii. Conform Centrului German pentru Controlul Bolilor, anual, aproximativ 300.000 de persoane suferă de Zona Zoster. 5% dintre acestea dezvoltă forme grave ale bolii.

BioNTech și Pfizer au spus că vor începe studiile clinice în a doua jumătate a anului 2022.

Sursa foto: Unsplash / Mat Napo

Citește și: Gheorghiță: Omicron se transmite și aerogen, nu doar prin picăturile de secreții, deci trebuie să purtăm masca și să aerisim spațiile

Autor: Carmen Zanfir