Confidenţialitate

Bilanțul zilei: inundații, școli închise, case evacuate

Ultima avertizare meteo vizează opt judeţe din estul şi nordul ţării care rămân, până la ora 18, sub avertizare cod portocaliu de ploi, în timp ce alte 18 judeţe au fost avertizate cu cod galben.
Codul portocaliu vizează judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Bacău, Vaslui, Vrancea şi Galaţi, unde se vor cumula cantităţi de apă ce vor depăşi 25-30 de litri pe metru pătrat şi pe arii restrânse 50 de litri pe metru pătrat.

Avertizare de cod galben de ploi este valabilă până la ora 21.00, pentru regiunile estice şi în zonele montane şi submontane, unde se vor cumula peste 20 de litri pe metru pătrat şi izolat peste 35 de litri pe metru pătrat.

La Galați, în schimb, este cod roșu de inundaţii . Hidrologii atrag atenția asupra bazinelor hidrografice Suhu şi Geru din judeţul Galaţi,undese pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, cu efecte severe de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri, cu depăşiri ale cotelor de pericol.
Avertizarea cod roşu este valabilă astăzi, de la ora 11.30 şi până la ora 21.00.

Tot la Galați, mai exact în localitățile Slobozia Conachi și Cuza Vodă, autoritățile au cerut intervenția armatei. În zonă, mai multe localități sunt izolate din cauza ploilor abundente. La Pechea au fost evacuate peste 250 de persoane, peste 150 de case sunt inundate, iar apa atinge pe alocuri un metru și jumătate.

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat că 510 persoane au fost evacuate preventiv din trei localităţi din judeţul Galaţi, afirmând că IGPS a trimis motopompe de mică şi mare capacitate, iar cei care lucrează în cadrul inspectoratului pe linie de urgenţă au fost chemaţi să asigure intervenţia. S-a activat codul roșu de intervenție.

Probleme și pe calea ferată. Toate liniile de cale ferată din Galați au fost astăzi inundate, iar zeci trenuri au avut întârzieri între 30 și 120 de minute.
La Bacău, școlile și grădinițele din oraș au fost închise din cauza riscului producerii de inundaţii, prin decizia primarului.

În Capitală – traficul a fost restricţionat pe o bandă, în centru, după ce o porţiune din carosabil s-a surpat. O groapă cu diametrul de aproximativ un metru şi jumătate şi adâncă de aproximativ 50 de centimetri s-a format, astăzi, la intersecţia bulevardului Corneliu Coposu cu strada Sfânta Vineri din Capitală, după ce carosabilul s-a surpat.

Avem încă probleme cu drumurile afectate de inundațiile din vară. Astăzi Guvernul a alocat aproape 87 de milioane de lei pentru refacerea acestor drumuri. Este vorba de infrastructura din 25 de județe: Alba, Argeş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Braşov, Buzău, Caraş-Severin, Cluj, Covasna, Dâmboviţa, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Sibiu, Suceava, Timiş, Tulcea, Vâlcea şi Vrancea.