Bilanţul negru al #IceBucketChallenge: 34 de morţi

Provocarea ‘IceBucketChallenge’ este una din cele mai reuşite campanii umanitare din istorie,dar a marcat și cele mai multe decese provocate de un eveniment viral, după cum au descoperit Vlad Petreanu și George Zafiu, marți, în emisiunea Deșteptarea de la Europa FM.

Deşi scopul campaniei a fost atins, IceBucketChallenge nu a avut doar efecte pozitive. Numai în ultimele 48 de ore s-au înregistrat, potrivit publicaţiei WW News citată de Adevărul, 34 de morţi, majoritatea din cauza hipotermiei.

Sean Lacey, un student în vârstă de 19 ani din Westmeath, Irlanda, care a murit după ce a intrat în şoc hipotermic în urma provocării găleţii cu apă şi gheaţă. Fraţii săi au aruncat apă cu gheaţă pe el şi, de îndată ce au terminat, a mers să pună videoclipul pe internet.

Ultimele lui cuvinte au fost ‘Uite, mamă, am făcut 300 de like-uri’, după care a murit din cauza șocului termic.

IceBucketChallenge, provocare acceptată și în România

Nu doar în SUA campania a adunat mulți adepți. Și în România s-au alăturat mai multe vedete și bloggeri, printre care George Zafiu și Toader Păun. Cei doi realizatori Europa FM au menționat în clipuri, înainte de a-și turna găleata cu apă cu gheață, că fac acest lucru pentru a încura donațiile și a atrage atenția asupra unor cauze umanitare.

Click aici pentru a-l vedea pe George Zafiu acceptând #IceBucketChallenge

Click aici pentru a-l vedea pe Toader Păun acceptând #IceBucketChallenge

Fenomenul Găleata cu apă rece

Dacă în SUA mişcarea #IceBucketChallenge a pornit pentru a atrage atenţia asupra celor care suferă de boala Lou Gehrig (ALS), cea de care suferă şi fizicianul Stephen Hawking, în România ea a fost adaptată pentru a susţine cauze locale.

Click aici pentru informațiile oferite la Minutul de Sănătate despreScleroza Laterală Amiotrofica (SLA)

Ice Bucket, ALS Ice Bucket, Galeata cu apă rece sau #IceBucketChallenge sunt formele sub care campania s-a răspândit viral în întreaga lume, reunind de la politicieni şi vedete până la oameni simpli. Barack Obama, George W Bush, Michelle Obama sau Vladimir Putin sunt printre cei care au primit provocarea de a sprijini campania #IceBucketChallenge şi au acceptat să o facă fiecare într-un mod original.

Cei care răspund #IceBucketChallenge trebuie să facă și o donație în scop umanitar. Campania a strâns până acum 22,9 milioane de dolari pentru pacienții care suferă de scleroză amiotrofică laterală.

Emisiunea completă Deșteptarea poate fi reascultată pe europafm.ro