Confidenţialitate

Biden și Putin au acceptat “în principiu” invitația la un summit propus de Macron

La propunerea omologului lor francez Emmanuel Macron, preşedintele american Joe Biden şi omologul său rus Vladimir Putin au convenit, duminică, să se întâlnească în cadrul unui summit privind criza din Ucraina.

Conform unui comunicat de presă publicat de Palatul Élysée: “Preşedintele Republicii a discutat cu preşedintele Statelor Unite ale Americii, domnul Joe BIDEN, precum şi cu preşedintele Federaţiei Ruse, domnul Vladimir PUTIN. El a propus ca un summit să poată avea loc între preşedintele BIDEN şi preşedintele PUTIN, iar apoi cu toate părţile interesate, despre securitatea şi stabilitatea strategică în Europa. Preşedinţii BIDEN şi PUTIN au acceptat fiecare principiul unui astfel de summit. Conţinutul său va fi pregătit de secretarul de stat BLINKEN şi ministrul LAVROV în cadrul întâlnirii lor de joi, 24 februarie. Acesta nu va putea să fie organizat decât dacă Rusia nu invadează Ucraina. Preşedintele Republicii se va strădui să pregătească împreună cu toate părţile interesate conţinutul acestor discuţii”.

Bombardamentele pe linia care desparte forţele guvernamentale ucrainene şi separatiştii proruși s-au intensificat în ultimele zile.

Președintele Volodimir Zelenski a cerut încetarea “imediată” a focului.

Kremlinul consideră că Ucraina este cea care incită în Donbas, iar ţările NATO, prin trimitetea de armament în zonă, încurajează regimul de la Kiev să adopte o soluţie militară.

În schimb, Washingtonul consideră că Moscova caută un pretext pentru o invazie în Ucraina, iar violenţele din est ar putea fi invocate în acest sens.

Ambasada Statelor Unite în Rusia i-a avertizat pe cetățenii americani să fie pregătiți de o eventuală evacuare întrucât există amenințări cu atacuri la Moscova și Sankt Petersburg.

Tensiunile din Donbas întârzie retragerea celor 30.000 de soldați ruși din Belarus după recentele exerciţii militare. Opozanta Svetlana Tihanovskaia se teme că țara sa “ar putea ajunge antrenată în război” şi s-ar putea transforma în “ţară agresoare”, alături de Rusia. Svetlana Tihanovskaia vrea ca situația să fie dezbătută în Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor, iar occidentul să adopte noi sancţiuni împotriva regimului de la Minsk și a președintelui Aleksandr Lukașenko.

Șefa Comisiei Europene a avertizat că Rusia va fi “tăiată” de la finanțele globale dacă invadează Ucraina. Ursula von der Leyen a adăugat, totuși, că ușa diplomației este “încă deschisă”.

Germania se teme că Rusia ar putea întrerupe aprovizionarea cu gaze în cazul unui război. Un asemenea ar putea paraliza cea mai mare economie europeană, a avertizat șeful Finanţelor de la Berlin, Christian Lindner, într-un interviu acordat cotidianului britanic Financial Times.

Date fiind tensiunile crescânde din estul Ucrainei, autoritățile de la București recomandă evitarea oricărei deplasări în ţara vecină sau părăsirea cât mai rapidă a teritoriului ucrainean.

Ministerul de Externe sfătuieşte cetăţenii români din Ucraina, inclusiv ziariştii, să evite aglomerările mari de oameni, să se informeze permanent şi din surse sigure şi să îşi ajusteze planurile de călătorie în funcţie de situaţia de securitate. Totodată, prezența în Ucraina trebuie notificată Ambasadei de la Kiev sau la oficiile consulare.

Se recomandă ferm evitarea deplasărilor în regiunile Doneţk şi Lugansk, în peninsula Crimeea, cât şi în zona de frontieră a Ucrainei cu Federaţia Rusă şi Belarusul.

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, spune că situaţia este „complicată” în acest moment şi că „se pare că este tot mai aproape posibilitatea unui conflict armat în Ucraina, dacă vor continua provocările din Donbas”.

FOTO: Twitter