Confidenţialitate

Biden: Armistiţiul dintre Israel şi Hamas, o oportunitate în direcţia păcii

Preşedintele american Joe Biden a declarat, joi, că încetarea ostilităților între armata israeliană şi gruparea palestiniană Hamas, intrată în vigoare vineri, reprezintă “o adevărată oportunitate” pentru a avansa în direcţia păcii, transmite AFP.

“Sunt convins că palestinienii şi israelienii merită în egală măsură să trăiască în siguranţă şi să se bucure de acelaşi nivel de libertate, prosperitate şi democraţie”, a declarat liderul de la Casa Albă.

“Administraţia mea îşi va continua eforturile diplomatice discrete, dar hotărâte, pentru a se îndrepta către acest obiectiv”, a continuat el. “Sunt convins că avem o oportunitate reală de a avansa şi mă angajez să acţionez în această direcţie”, a adăugat preşedintele SUA.

Joe Biden a apreciat eforturile Egiptului, putere regională care are relaţii atât cu Israel, cât şi cu Hamas, şi care a jucat un rol decisiv în convenirea armistiţiului.

“Vreau să-mi exprim recunoştinţa faţă de preşedintele (Abdel Fattah) Al-Sisi şi de înalţii oficiali egipteni care au jucat un rol absolut crucial”, a menţionat președintele american.

După intrarea în vigoare a armistiţiului, palestinienii au sărbătorit evenimentul pe străzile din centrul oraşului Gaza, dar şi în oraşe din Cisiordania ocupată, în timp ce armata israeliană nu a menţionat nicio nouă alertă privind vreun atac cu rachete dinspre enclava palestiniană.