Confidenţialitate

Berlinul împrumută Lituaniei declaraţia sa de independenţă cu ocazia Centenarului

Germania a împrumutat Lituaniei declarația sa de independență, pierdută de mult timp, cu prilejul împliniri a o sută de ani de când națiunea baltică și-a restabilit acest statut, după Primul Război Mondial, scrie AFP.

Documentul semnat în 1918, descoperit anul trecut de un profesor lituanian în Berlin, va rămâne în țară timp de cinci ani, în baza unui acord bilateral.

„Vreau să mulțumesc prietenului nostru Germania care a păstrat pentru noi documentul de importanță majoră în perioade instabile”, a declarat președintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, după ce a primit documentul în timpul unei ceremonii în capitala Vilnius.

„După 100 de ani, Actul de Independență al Lituaniei este în cele din urmă acasă”, a adăugat ea într-o postare pe Twitter.

Sosirea documentului, care a fost numit „certificatului de naștere” al țării, lansează festivități ale unor importante evenimente, inclusiv serbarea Zilei Independenței.

În data de 16 februarie, lideri ai Uniunii Europene vor veni la Vilius la aniversarea a 100 de ani de la semnarea declarație.

Lituania a condus unul dintre cele mai mari imperii militare ale Europei medievale, cuprinzând teritorii mari ale Belarusului, Ucrainei, Poloniei și Rusiei, care se întind de la Marea Baltică la Marea Neagră.

Dar până la sfârșitul anilor 1700, Regatul Poloniei și Marele Ducat al Lituaniei au fost împărțite între imperiile vecine.

Rusia a condus teritoriile lituaniene până la căderea Imperiului în timpul Primului Război Mondial.

Istoricii spun că în ziua de 16 februarie 1918 au fost semnate până la cinci copii ale declarației de independență, când Lituania era sub ocupație germană, dar acestea nu au fost găsite.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Uniunea Sovietică a ocupat și anexat Lituania, care a devenit prima republică sovietică care a declarat independența în 1990.

Sursa foto: afp.com