Belgia: greva generala duminica si luni

Sindicatele contestă politica de austeritate a Guvernului.

De la Liège pînă la Ostende, nici o regiune a Belgiei nu ar urma să fie scutită de aceste proteste.

Federațiile sindicale au trecut peste diferențele de ideologie – o organizație este socialistă, o alta – creștină, iar a treia – liberală- și au hotărât să conteste împreună planurile premierului Charles Michel de a face economii de 11 miliarde de euro în decurs de cinci ani.

Transporturile au avut de suferit încă de lunea trecută, când mai multe curse internaționale au fost anulate sau au avut întârzieri. De această dată și controlorii de trafic aerian iau parte la protest, ceea ce înseamnă că nici un avion nu poate ateriza sau decola.

E de așteptat ca trenurile să să oprească, la rândul lor. În grevă intră, de asemenea, administrația publică, școlile și tribunalele.

Toate radiourile vor difuza doar muzică. Luna trecută, sindicatele belgiene au strîns 120 de mii de persoane la Bruxelles.

Premierul Charles Michel, cel mai tânăr din istoria țării, are 38 de ani. El vrea să majoreze vârsta de pensionare de la 65 la 67 de ani și să reducă semnificativ cheltuielile în serviciile publice, transporturi și cultură.

Guvernul speră să economisească 11 miliarde de euro în următorii cinci ani.