BELGIA: Ample proteste faţă de reforma pensiilor

Mii de persoane au protestat în Belgia, marţi, faţă de reforma pensiilor, propusă de către guvernul de centru-dreapta, potrivit Agerpres.

Manifestaţiile sunt cele mai recente dintr-o serie de acţiuni din cadrul unui conflict între sindicate şi premierul Charles Michel, al cărui guvern, ajuns la putere în 2014, s-a angajat să întreprindă reforme în domenii precum pensiile şi săptămâna de lucru de 38 de ore.

Potrivit poliţiei, circa 4.000 de persoane au protestat la Bruxelles şi alte 2.500 în Namur, a relatat Belga. Sindicatele au avansat cifre mai mari referitor la protestatari.

Acţiuni de protest au avut loc şi în alte oraşe ale ţării, precum Antwerp, Liege şi Leuven, a precizat Belga.

La un protest similar ce a avut loc în luna mai au participat circa 70.000 de persoane la Bruxelles, potrivit sindicatelor.

În Liege, unul dintre principalele sindicate a declarat grevă generală pentru marţi.

Din cauza protestului au fost perturbate serviciile din transportul public la Bruxelles şi cele pe calea ferată în regiunea francofonă Walonia, potrivit site-urilor lor.

Sindicatele cer dreptul pentru fiecare de a se pensiona la vârsta de 65 de ani, opunându-se creşterii vârstei de pensionare la 67 de ani, precum şi majorarea pensiilor, pentru a face faţă cheltuielilor de trai.

Următoarele alegeri federale în Belgia vor fi organizate în mai 2019.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS