Confidenţialitate

Belarus: Declarații contradictorii privind situația opozantei Kolesnikova

Televiziunea de stat din Belarus susține că Maria Kolesnikova, lideră a protestelor din Belarus, a fost arestată în timp ce încerca să intre în Ucraina, în timp ce apropiații ei susțin că ea și-a rupt chiar pașaportul, pentru a evita o deportare în țara vecină.

Totodată, reprezentanţi ai Opoziţiei denunţau ieri (luni) că Maria Kolesnikova, alături de doi bărbați, au fost răpiți în plin centrul capitalei Minsk de către mai mulţi bărbaţi îmbrăcaţi în civil cu mască pe faţă.

Agenţia Interfax citează o sursă din anturajul opoziţiei de la Minsk care declară că, cel mai probabil, cei trei au fost reţinuţi ieri de forţele speciale şi au fost duşi la frontiera cu Ucraina direct din arestul poliţiei, însă doar doi dintre ei au trecut graniţa, în timp ce Mariei Kolesnikova i s-a înscenat trecerea ilegală a graniţei.

Televiziunea de stat neagă răpirea și susține că în această dimineață a fost prinsă în timp ce încerca să treacă graniţa bieloruso-ucraineană.

Un critic vocal împotriva lui Lukaşenko, Kolesnikova a jucat un rol important în ultimele săptămâni de manifestaţii şi greve ale celor care îl acuză pe Lukaşenko că a trucat alegerile.

Peste 100 de mii de oameni au protestat duminică seară la Minsk, în ciuda impresionantei desfăşurări a forţelor de ordine şi chiar armatei, 633 de persoane fiind arestate.