Belarus: Aleksandr Lukaşenko a ordonat guvernului să ”pună capăt tulburărilor”

„Nu trebuie să mai avem tulburări la Minsk. Oamenii sunt obosiţi şi cer pace şi linişte”, a declarat Aleksandr Lukaşenko, după reuniunea Consiliului de Securitate din Belarus, potrivit informaţiilor transmise de agenţia de stat Belta.

„Majoritatea zdrobitoare a populaţiei este obişnuită să trăiască într-o ţară calmă şi trebuie să aducem din nou calmul în această ţară”, a spus Aleksandr Lukaşenko.

Uniunea Europeană nu recunoaște rezultatul alegerilor prezidenţiale din Belarus din 9 august, în urma cărora actualul preşedinte Aleksandr Lukaşenko a fost proclamat câştigător.

Anunțul a fost făcut în această după amiază de preşedintele Consiliului European, după un summit extraordinar prin videoconferinţă cu liderii statelor membre.

„Uniunea Europeană este solidară cu poporul belarus. Nu acceptăm un climat de impunitate. Alegerile din Belarus nu au fost nici libere, nici corecte, nu au îndeplinit standardele internaţionale.

Nu recunoaştem rezultatele prezentate de autorităţile din Belarus. Cetăţenii Belarusului merită o situaţie mai bună, merită dreptul de a-şi alege liderii şi de a-şi configura viitorul”, a declarat Charles Michel în conferinţa de presă organizată la finalul reuniunii extraordinare a Consiliului European.

De asemenea, oficialii de la Bruxelles anunță că Uniunea Europeană va adopta sancţiuni împotriva celor responsabili pentru violenţele din timpul protestelor şi pentru fraudă electorală.

„Violenţele împotriva protestatarilor paşnici au fost şocante şi inacceptabile. Condamnăm aceste brutalităţi şi aşteptăm o investigaţie completă şi transparentă”, a mai adăugat Michel.

Între timp, manifestațiile împotriva puterii continuă în Belarus, după ce a fost anunțat decesul unui al treilea protestatar.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS