BEC propune MAE o discuție pe tema problemelor organizatorice

Aseară, la închiderea urnelor, numeroase persoane care așteptau de mai multe ore să-şi exercite dreptul de vot în câteva orașe europene nu au mai putut face acest lucru, întrucât secţiile s-au închis. Situația a generat proteste.

Biroul Electoral Central a adresat, aseară, Ministerului Afacerilor Externe invitația la o discuție pentru remedierea problemelor organizatorice sesizate în special de românii din străinătate la vot.

Aseară, la închiderea urnelor, numeroase persoane care așteptau de mai multe ore să-şi exercite dreptul de vot în câteva orașe europene nu au mai putut face acest lucru, întrucât secţiile s-au închis. Situația a generat proteste. La Paris, mulțimea a intrat cu forţa în sediul ambasadei, fiind necesară intervenția jandarmilor francezi.

‘Luând în considerare (…) necesitatea remedierii disfuncționalităților sesizate în perspectiva unui al doilea tur de scrutin, Biroul Electoral Central a adresat Ministerului Afacerilor Externe invitația de a participa la o întâlnire cu membrii Biroului Electoral Central la sediul acestuia, în data de 4 noiembrie 2014, ora 12.00, întâlnire la care vor fi prezenți și reprezentanții Biroului Electoral pentru Secțiile de Votare din Străinătate nr. 48’, a declarat purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleț.

În documentul citat se arată că invitația a fost făcută având în vedere ‘numeroasele sesizări ale disfuncționalităților în organizarea procesului de votare în cadrul secțiilor de votare din străinătate’.

Biroul Electoral Central precizează că, potrivit legii pentru alegerea Președintelui României, pe lângă misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României se organizează una sau mai multe secții de votare pentru alegătorii care se află în străinătate la data alegerilor. De asemenea, BEC precizează că în afara acestor secții de votare pot fi organizate, cu acordul guvernului în țara respectivă, secții de votare și în alte localități decât în cele în care își au sediul misiunile diplomatice sau oficiile consulare.