BEC: Guvernul poate infiinta noi sectii de votare IN DIASPORA, legislatia nu interzice acest lucru / MAE anunta ca a luat nota si ca re-evalueaza situatia

Biroul Electoral Central a explicat, intr-un comunicat,ca legislatia in vigoare nu interzice Guvernului sa infiinteze noi sectii de votare in strainatate. Ministerul de Externe a transmis, tot printr-un comunicat, ca a luat nota de aceste precizarisu ca institutia se afla intr-un proces intern de re-evaluare a situatiei. Marti, dupa o intalnire cu reprezentantii BEC, ministrul de Externe Titus Corlatean declara ca legislatia nu permite organizarea de noi sectii de votare in diaspora.

Biroul Electoral Central a explicat, intr-un comunicat,ca legislatia in vigoare nu interzice Guvernului sa infiinteze noi sectii de votare in strainatate. Astfel, legislatia prevede ca turul doi al alegerilor prezidentiale se desfasoara in aceleai sectii de votare si in baza acelorasi liste electorale permanente, spun reprezentantii BEC, care precizeaza ca prevederile sunt valabile pentru sectiile de votare din Romania. O decizie a BEC din 4 noiembrie arata tocmai acest fapt: sintagma ‘aceleasi liste electorale permanente’ se refera doar la sectiile organizate in tara. ‘Ca atare, şi derularea procesului electoral în aceleaşi secţii de votare vizează doar secţiile de votare din ţară, nu şi secţiile de votare din străinătate, pentru care, legiuitorul, în art.43 alin 13 din Legea nr 370/2004, a luat în considerare condiţiile specifice de organizare a secţiilor de votare din străinătate. Prin urmare, Biroul Electoral Central, în limitele competenţelor sale conferite de legea nr.370/2004, a creat cadrul legal pentru exercitarea atribuţiilor de către autoritatea publică centrală cu competenţă exclusivă în organizarea şi numerotarea secţiilor de votare din străinătate’, potrivit comunicatului BEC. Ministerul de Externe a transmis, tot printr-un comunicat, ca a luat nota de aceste precizari si ca institutia se afla intr-un proces intern de re-evaluare a situatiei. Reprezentantii MAE arata ca ‘din momentul emiterii, în noaptea de 7/8 noiembrie a deciziei’ respective, Biroul Electoral Central ‘ a creat cadrul legal pentru exercitarea de către autoritatea publică centrală cu competenţă exclusivă în organizarea şi numerotarea secţiilor de votare din străinătate’. De asemenea, MAE informează că se află ‘intr-un proces intern de evaluare consolidată pentru îndeplinirea atribuţiilor ce îi revin în baza legii 370/2004 şi a hotărârilor, deciziilor, adreselor şi comunicatelor emise de BEC’. Marti, dupa o intalnire cu reprezentantii BEC, ministrul de Externe Titus Corlatean declara ca legislatia nu permite organizarea de noi sectii de votare in diaspora.