Confidenţialitate

BCE alocă 3,5 miliarde de euro Greciei ca ajutor de urgență

Banca Central Europeană, unul dintre principalii finanțatori ai Greciei, a hotărât în această după amiază să acorde încă 3 miliarde și jumătate de euro Atenei ca ajutor financiar de urgență.

Banii vor fi acordați la cerearea Băncii Naționale Greciei.

Ajutorul BCE nu are însă legătură cu datoria de 1,6 miliarde de euro pe care Grecia trebuie să o ramburseze până la 30 iunie Fondului Monetar Internațional. Neplata acestei datorii riscă să scoată Grecia din Zona Euro.

Anca Grădinaru explică.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cele trei miliarde și jumătate de euro vor fi folosite pentru a  acoperi golurile de lichidități apărute în urma retragerilor de bani din băncile grecești.

Numai în ultima săptămână, grecii au retras peste trei miliarde de euro de teamă că Guvernul ar putea restricționa retragerile.

Pe de o parte, oficiali de la Atena susțin că sistemul bancar din Grecia este stabil, retragerile nu sunt masive, ele nedepășind 3 procente din valoarea totală a depozitelor.

De cealaltă parte, oficiali din cadrul Băncii Central Europene au declarat că nu se știe dacă băncile din Grecia vor fi deschise luni, iar diferite site-uri de călătorie recomandă deja turiștilor să aibă la ei mai degrabă bani cash decât pe card.

Guvernul lui Alexis Tsipras susține că, în acest moment,  există un complot pentru subminarea economiei naționale, menit să întărească poziția creditorilor externi.

Acuzația a fost lansată de Executixul de la Atena într-un comunicat trimis jurnaliștilor acreditați, dar neasumat de un oficial anume.

În acest timp, premierul Alexis Tsipras a încercat în Rusia, la Sank Petersburg să convingă investitorii ruși și asiatici că Grecia este o bună oportunitate pentru a face bani.

,, Europa ar trebui să înceteze să se mai considere centrul universului,, a spus Alexis Tsipras în fața câtorva sute de lideri politici și oameni de afaceri din Asia.

Deja, Russia and Grecia au decis să înființeze o companie mixtă  care să construiască o nouă magistrală de gaze, o extensie a proiectului Turkish Stream.

Conducta, ale cărei costuri sunt estimate la 2 miliarde de euro ar urma să ducă gaze rusești până în Grecia.

Așadar, populația din Grecia  reacționează deja la blocajul politic.

Anca Grădinaru a întrebat-o pe jurnalista Ana Țuțuianu, fondator al site-ului RO-MEDIA din Grecia,  cât de importante sunt aceste retrageri.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În Grecia trăiesc oficial peste 40 de mii de români, însă neoficial, numărul lor este de peste 100 de mii.

Jurnalista Ana Țuțuianu de la site-ul RO- MEDIA spune că cei care au venituri stabile nu vor să plece din Grecia.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.