Confidenţialitate

Bastoane, gloanțe și dispozitive de electrocutare, găsite de procurorii ucraineni în 4 presupuse camere de tortură din Herson

Procurorii ucraineni au oferit detalii despre ce au găsit în patru presupuse camere de tortură din Herson, după ce trupele rusești au părăsit orașul din sudul țării. Ei spun că oamenii au fost „torturați cu brutalitate” și că au fost descoperite bastoane, gloanțe și un dispozitiv de electrocutare.

BBC a publicat imagini din aceste camere și a stat de vorbă cu două persoane care au declarat că au fost ținute mai mult de o lună în camere de tortură în interiorul unei secții de poliție.

Prezentatoare TV: Nu mai pot să dorm pe întuneric

Anzhela Slobodian, 49 de ani, prezentatoare TV înainte de invazia Rusiei, a declarat că a fost torturată psihologic într-o celulă mică, pe care a împărțit-o cu alte patru femei.

„Când o persoană era electrocutată, se auzea un sunet ciudat. În plus, bărbații țipau de durere”, a declarat ea.

Jurnalista a spus că nu putea să adoarmă pentru că luminile erau aprinse, iar când a fost eliberată, a constatat că nu mai poate să doarmă pe întuneric.

Un bărbat de 69 de ani a împărțit o cameră cu alți 15 bărbați care au fost torturați

Oleksandr Maksimenko, în vârstă de 69 de ani, a împărțit o cameră cu alți 15 bărbați, despre care susține că au fost bătuți și torturați fără încetare. Unii au fost electrocutați.

„A fost îngrozitor”, își amintește el. „Un tip care a fost adus în celulă după interogatoriu s-a întors cu limba neagră. Era atât de umflată încât nu mai putea intra înapoi în gură”.

Rusia a negat toate aceste acuzații. Recent, însă, Adunarea Parlamentară a NATO a recunoscut Rusia ca stat terorist și a cerut crearea unui tribunal internațional.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Ucraina: Experții AIEA evaluează, luni, situația centralei Zaporojie