Confidenţialitate

Ucraina: Experții AIEA evaluează, luni, situația centralei Zaporojie

Experți ai Agenției Internaţionale pentru Energie Atomică, organismul de supraveghere nucleară al ONU, vor efectua, luni, o evaluare a centralei nucleare ucrainene de la Zaporojie, bombardată în weekend.

Exploziile au avariat clădiri și echipamente, fără ca vreuna dintre acestea să fie de importanță “critică” pentru siguranța și securitatea sitului, a transmis AIEA.

Centrala se află sub controlul ocupanților ruși.

Moscova și Kievul s-au acuzat reciproc pentru bombardamentele din zonă.

“Explozii s-au produs în locul acestei mari centrale nucleare, ceea ce este complet inacceptabil. Oricine se află în spatele lor trebuie să le pună capăt imediat. După cum am mai spus-o de multe ori înainte, nu vă jucaţi cu focul!”, a declarat Rafael Grossi, şeful AIEA.

Centrala nucleară Zaporojie furniza aproximativ o cincime din energia electrică a Ucrainei înainte de invazia Rusiei la 24 februarie şi a fost forţată să opereze pe generatoare de rezervă de mai multe ori. Ea are şase reactoare de concepţie sovietică VVER-1000 V-320 răcite şi moderate cu apă şi care conţin uraniu 235.

Reactoarele sunt închise, dar există riscul supraîncălzirii combustibilului nuclear dacă electricitatea pentru sistemele de răcire este întreruptă. Bombardamentele au rupt în mod repetat liniile electrice.