Confidenţialitate

Barometrul Europa FM: Mai mult de jumătate dintre români cred că autoritățile sunt vinovate de înmulțirea cazurilor de Covid-19

Potrivit sondajului realizat de IMAS, vina pentru agravarea situației o au atât cetățenii care nu poartă masca și nu respectă distanțarea, cât și autoritățile care nu sunt capabile să sancționeze aceste abateri, dar s-au grăbit să elimine prea multe dintre restricțiile inițiale.

Cele mai multe răspunsuri la întrebarea legată de responsabilitate (56,3%) atribuie cea mai mare parte din vină cetățenilor care nu respectă măsurile de prevenție (purtatea măștii, păstrarea distanței). Alți 25% dintre respondenți cred că cetățenii sunt și ei vinovați, dar nu îi consideră pe ei primii responsabili.

O mare parte din răspunsuri atribuie vina direct autorităților. În total, 59% dintre răspunsuri indică înspre autorități pentru că nu fac controale eficiente ca să se asigure că măsurile sunt respectate. Iar 58,2% cred că autoritățile sunt vinovate și pentru că au eliminat restricțiile prea rapid.

Barometrul Europa FM e realizat de IMAS în fiecare lună, începând din ianuarie 2019.

Sondajul reflectă opinia publicului pe teme politice, dar și pe subiecte de larg interes care variază de la o perioada la alta. Din martie 2020, o parte a sondajului este dedicată întrebărilor specifice legate de criza coronavirus și impactul asupra vieții de zi cu zi.