Barometrul Europa FM: Aproape jumătate dintre români, nemulțumiți de activitatea partidelor pe care le-au votat în 2016

Aproape jumătate (47,6 %) dintre români spun că sunt nemulțumiți de activitatea din Parlament a partidelor pe care le-au votat la precedentele alegeri parlamentare, din decembrie 2016, arată Barometrul Europa FM.

Astfel, 15,3 la sută dintre cei chestionați se declară foarte nemulțumiți, în timp ce alți 32,3 la sută afirmă că sunt destul de nemulțumiți.

Pe de altă parte, 41,4 la sută spun că sunt mulțumiți de ce au făcut partidele în Parlament în ultimii patru ani. 5 la sută dintre aceștia se declară chiar foarte mulțumiți.

7,1 la sută nu au votat la alegerile din decembrie 2016, iar 3,9 la sută au spus că nu știu sau nu au răspuns la această întrebare.

În ceea ce privește alegerile parlamentare din acest an, 59,1 la sută dintre români spun că vor vota același partid sau alianță de partide pentru care și-au dat votul și în 2016. În schimb, 37,7 la sută spun că nu vor mai vota la fel.

Când decid cu cine să voteze cei mai mulți români se uită cu atenție la programul electoral. Peste 61 la sută spun că programul electoral contează în mare și foarte mare măsură atunci când hotărăsc cui să dea votul. În schimb, pentru aproape 37 la sută dintre români decizia votului e influențată în mică sau foarte mică măsură de programul electoral.

În contextul crizei sanitare mondiale, în prag de alegeri, peste 60 la sută dintre români spun că ar putea vota un partid care recomandă măsuri şi restricţii severe în combaterea crizei Covid-19. 

De asemenea, 50 la sută ar putea vota un partid care promite creşteri salariale.

Alegătorii resping însă votul pentru persoane anchetate pentru corupție ori condamnate penal. Peste 90 la sută afirmă că nu ar vota un partid ce are asemenea persoane pe liste.

În fine, pentru aproape 94 la sută dintre alegători este important și foarte important ca viitorul parlament să crească pedepsele pentru faptele de corupţie, peste 85 la sută cred că e important și foarte important să crească salariul minim pe economie, iar peste 80 la sută apreciază că scăderea impozitelor importantă și foarte importantă.

De asemenea, tot peste 80 la sută cred că e important și foarte important ca viitorul parlament să crească pensiile, în timp ce peste 70 la sută dintre români apreciază că este important și foarte important ca noul legislativ să impună măsuri şi restricţii severe în combaterea crizei Covid-19.

Sondajul a fost realizat în perioada 6-27 noiembrie 2020, pe un eșantion de 1.010 persoane cu vârste de 18 ani și peste și are o marjă de eroare de +/- 3,1%.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS