Confidenţialitate

BARCELONA: Ample manifestații ale separatiștilor după condamnarea foștilor lideri | VIDEO

Ample proteste au izbucnit, luni, la Barcelona, capitala regiunii spaniole Catalonia, după condamnarea la închisoare a 9 dintre foștii lideri separatiști.

Manifestanții au blocat artere ale orașului și autostrada care duce spre aeroportul El Prat, unde forțele de ordine au fost mobilizate pentru a împiedica accesul protestatarilor în zona terminalului.

Unele zboruri au fost anulate.

Au fost înregistrate unele confruntări. Unii martori spun că polițiștii au folosit gaze lacrimogene.

Curtea Supremă a Spaniei a condamnat, luni, 9 foști lideri separatişti catalani la pedepse cuprinse între 9 şi 13 ani de închisoare, relatează Euronews.

Cu toții au fost găsiți vinovați de răzvrătire pentru rolul avut în tentativa eşuată din 2017 de proclamare a independenţei regionale.

Cea mai aspră sentință a primit-o Oriol Junqueras, care a condus partidul Esquerra Republicana, condamnat totodată pentru fraudă.

Alţi trei foști lideri judecaţi au fost achitați.

Procesul a început în luna februarie, judecătorii ascultând peste 300 de mărturii.

Separatiștii catalani au acuzat magistrații spanioli de lipsă a imparțialității.

Condamnații se mai pot adresa Curții Constituționale și Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

Totodată, a fost înnoit ordinul de arestare şi extrădare a lui Carles Puigdemont, care era lider regional la 1 octombrie 2017, în ziua referendumului ilegal de independenţă, refugiat ulterior în Belgia.

Minsterul Afacerilor Externe a emis o atenţionare de călătorie pentru regiunea Barcelonei, întrucât pot să apară perturbări ale circulaţiei aeriene, rutiere şi feroviare. Cetăţenii români sunt sfătuiţi să se informeze înainte de a călători în zonă.

MAE informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Regatul Spaniei, Barcelona, că pot avea loc mobilizări spontane de persoane care determină perturbări ale circulaţiei aeriene, rutiere şi feroviare, atât în zona metropolitană a Barcelonei, cât şi în regiunea din proximitate.

Ca urmare, se recomandă cetăţenilor români să se informeze, în prealabil, asupra stării drumurilor la http://infocar.dgt.es/etraffic/, de pe site-urile oficiale ale companiilor feroviare şi aeriene la care intenţionează să călătorească, precum şi de pe site-ul http://www.aena.es.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Barcelona: +34934181535; +34934334223; +34934340220, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al CetăţenilorRomâni din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al Consulatului General al României la Barcelona: +34661547853.