Bărbatul suspectat că a ucis-o pe deputata Jo Cox suferea de afecțiuni psihice

Autoritățile din Marea Britanie au început o anchetă pentru a lămuri circumstanțele în care a fost asasinată deputata Jo Cox. Aceasta a fost împușcată și înjunghiată, în timpul unui miting electoral, în care făcea campanie pentru rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană.

 

Jo Fox a fost transportată imediat la spital, dar medicii nu au mai putut s-o salveze. Un martor a povestit pentru BBC că bărbatul care a împușcat-o a strigat de cel puțin două ori Britain First – Marea Britanie, înainte de toate. Britain First este și numele unei organizații de extremă dreapta.

Atacatorul se numește Thomas Mair, are 52 de ani și a fost interogat toată noaptea de polițiști. Presa din Marea Britanie scrie că bărbatul ar fi susținătorul unei grupări neonaziste cu sediul în Statele Unite și figurează pe lista abonaților la o revistă sud-africană ce respinge societățile multiculturale și militează pentru supremația albilor.

Bărbatul ar suferi de afecțiuni psihice, fapt confirmat de vecinii lui. Aceștia au povestit că era o fire retrasă, nu vorbea mult, dar îi plăcea să își ajute vecinii la grădinărit și la tunsul peluzelor. În plus, săptămânal, făcea voluntariat la o școală pentru elevii cu nevoi speciale. Oamenii care îl cunosc sunt șocați de posibila sa împlicare în asasinarea deputatei. Apropiații lui Thomas Mair spun că acesta nu s-a arătat niciodată interesat de politică sau de referendumul privind apartenența la Uniunea Europeană.

O anchetă este în curs pentru a stabili motivele acestui atac. Este o investigație foarte serioasă, au fost deja interogați mai mulți martori – au anunțat polițiștii britanici.

Între timp, în fața parlamentului britanic, zeci de oameni au aprins lumânări și au adus flori, în semn de omagiu față de Jo Cox. Printre cei care și-au exprimat regretul, se află și Jeremy Corbyn, liderul partidului Laburist, din care făcea parte și deputata. ”Am pierdut o femeie minunată, am pierdut un membru minunat al Parlamentului, dar democraţia merge mai departe și  munca ei va continua”a spus Corbyn.

Jo Cox avea 41 de ani și era mama a 2 copii.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS