Confidenţialitate

Bărbații sunt plătiți mai bine în UE: E ca și cum femeile ar lucra două luni în fiecare an

Diferenţa de salarizare pe bază de gen în cadrul Uniunii Europene înseamnă că din 3 noiembrie femeile nu ar mai fi plătite.

Din 3 noiembrie, femeile de pe teritoriul întregii Uniuni Europene vor înceta simbolic să mai fie plătite în acest an pentru munca lor, dacă este să compari salariile lor medii cu cele ale colegilor de sex masculin, a anunţat vineri Comisia Europeană.

Aşa-zisa zi a remunerării egale serveşte pentru a pune în lumină faptul că, în medie, femeile continuă să câştige mai puţin decât bărbaţii la acelaşi loc de muncă. În UE, femeile câştigă în medie cu 16,2% mai puţin decât bărbaţii.

“Femeile şi bărbaţii sunt egali. Aceasta este una dintre valorile de bază ale UE”, au subliniat, într-un comunicat, comisarul european pentru justiţie Vera Jurova, comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă Marianne Thyssen şi vicepreşedintele CE, Frans Timmermans. “Însă femeile continuă efectiv să muncească două luni în fiecare an fără să fie plătite, comparativ cu colegii lor de sex masculin. Nu mai putem accepta această situaţie”, se mai spune în comunicat.

Comisarii europeni i-au îndemnat pe parlamentarii UE şi statele membre să aprobe iniţiativele executivului european menite să înlăture diferenţa salarială bazată pe gen, de exemplu prin îmbunătăţirea drepturilor părinţilor ce muncesc.

Un studiu dat publicităţii arată că există încă diferenţe semnificative între bărbaţi şi femei atunci când vine vorba de concediul pentru creşterea copilului. La nivelul UE, 36 la sută dintre bărbaţi susţin că nu doresc să ia concediu parental sau nu s-au gândit să facă asta, în timp ce numai 19 la sută dintre femei au dat acelaşi răspuns, potrivit datelor furnizate de Eurobarometru.

“Unul dintre trei europeni nu au putut să-şi ia niciun concediu pentru creşterea copilului anul trecut şi doar patru din zece bărbaţi şi-au luat sau au intenţionat să-şi ia concediu parental. Aceasta nu este corect sau sustenabil”, au notat comisarii europeni.