Confidenţialitate

Barak Obama la summitul schimbărilor climatice: ,,Nu mai fiți cinici!,,

În Franța a început astăzi  cea mai mare conferință din lume pe tema schimbărilor climatice.

Timp de aproape 2 săptămâni peste 190 de lideri vor încerca să ajungă la un acord internațional obligatoriu care să permită reducerea efectelor de seră și menținerea încălzirii globale la sub 2 grade celsius.

Dacă liderii mondiali vor ajunge la un acord, el ar trebui implementat până în 2021.

Asta ar duce la modificări majore în toate economiile din lume.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

După 20 de ani de negocieri, catastrofe naturale tot mai dese, soldate cu milioane de morți și pagube de miliarde de dolari și o criză a apei, liderii mondiali par hotărâți să schimbe istoria.

Iar asta s-ar traduce prin obligarea marilor producători  să consume mai puțini combustibili fosili (cărbune, gaze și petrol) pentru că ei produc cantități mari de dioxid de carbon.

Primii doi mari responsabili de emisiile de gaze, China și Statele Unite, par favorabile încheierii unui acord.

Președintele Barak Obama le-a cerut participanților la summit să nu mai fie cinici și să accepte înlocuirea energiei murdare, produsă prin arderea combustibililor fosili, cu cea verde.

 

,,Anul trecut, economia mondială a crescut în timp ce emisiile de dioxid de carbon rezultate în urma arderilor de combustibili fosili s-au menținut la același nivel. Am combătut vechile argumente care ne îndemnau la a nu face nimic. Am demonstrat că a avea creștere economică nu este ceva care să se bată cap în cap cu un mediu sigur,, , a spus Barak Obama.

Departamentul de Stat al SUA a anunțat că Guvernul va depune  51 de milioane de dolari în fondul global destinat statelor mai sărace  care nu-și permit noi tehnologii nepoluante.

În acest fond, Germania, Canada, Italia și alte state au depus aproape 250 de milioane de dolari.

Sumele sunt însă mici pentru ca industriile să se modernizeze radical. Mai ales că liderii mondiali au opinii diferite despre cât de repede și cum ar trebui implementate măsurile.

Așa că secretarul general al ONU, Ban Ki Moon, a făcut un apel la liderii mondiali să fie flexibili, să facă un compromis și  să ajungă la consens.

,,Haideți  să construim un mediu durabil, cu reguli clare pe care toate statele să le respecte,, a spus șeful Organizației Națiunilor Unite.

 

La rândul său, gazda summitului, președintele Francois Hollande, a explicat că pentru a se ajunge la un acord istoric, trebuie îndeplinite mai multe condiții.

,,Prima condiție este să definim o traiectorie credibilă care să permită încălzirea climatică cu cel mult două grade Celsius sau chiar 1,5 grade Celsius, dacă va fi posibil. Trebuie să avem prevăzută o evaluara regulată a progreselor noastre în ceea ce privește concluziile științifice și să punem în practică un mecanism de revizuire a angajamentelor noastre, prin întâlniri o dată la 5 ani,, , a spus președintel Francois Hollande.

Celelalte condiții pentru încheierea unui acord sunt, în opinia președintelui Franței, respectarea regulilor de către toată lumea și implicarea întregii lumi: de la simpli cetățeni până la industriași.