Barack Obama pare să fi cîștigat ultima dezbatere televizată (AUDIO)

Printre temele de discuție: Iranul, China și rețeaua teroristă al Qaida.

Președintele Statelor Unite, Barack Obama, pare să fi cîștigat ultima dezbatere televizată de dinaintea alegerilor de luna viitoare.

Discuția cu Mitt Romney, contracandidatul său republican, s-a purtat în această dimineață. Ea a fost consacrată politicii externe a Statelor Unite. Totuși, cursa pentru Casa Albă rămîne foarte strînsă.

Mitt Romney l-a felicitat pe președintele în exercițiu pentru operațiunea soldată cu uciderea lui Ossama bin Laden, liderul rețelei teroriste al Qaida. Dar candidatul republican a observat că radicalismul din lumea islamică e în creștere și a spus că America nu poate depăși această situație – cităm – ‘ucigînd în stînga și-n dreapta’.

E nevoie de o strategie cuprinzătoare în privința Orientului Apropiat, în opinia sa .

Barack Obama a contraatacat fără menajamente – mă bucur să văd că recunoașteți pericolul reprezentat de al Qaida, i-a spus el lui Mitt Romney și a adăugat imediat: acum cîteva luni, cînd ați fost întrebat care e cea mai mare amenințare geopolitică la adresa Americii, ați răspuns: Rusia. Barack Obama și-a acuzat apoi contracandidatul că vede încă lumea în termenii din timpul războiului rece.

Posibilitatea ca Iranul să fabrice arme nucleare a fost și ea un punct important al dezbaterii: Mitt Romney a pledat pentru sancțiuni drastice la adresa Teheranului și a acuzat administrația Obama că e prea timidă în relațiile cu republica islamică.

Președintele a răspuns că, pe cînd punea în practică cele mai aspre sancțiuni aplicate pînă acum Iranului, Mitt Romney făcea afaceri cu o firmă din China implicată în industria petrolieră din Iran. Să judece cetățenii americani cine e mai în măsură să cenzureze regimul iranian, a continuat Barack Obama.

Sondajele de opinie făcute la capătul dezbaterii sugerează că președintele ar avea un foarte ușor avantaj – el e dat drept cîștigător de posturile de televiziune CBS și CNN, în vreme ce rețeaua NBC a ajuns la concluzia că cei doi politicieni sunt încă umăr la umăr. Comentatorii americani au observat că, deși Barack Obama a fost mai mereu în ofensivă, el nu a reușit să-i dea lui Mitt Romney vreo lovitură decisivă.