Barack Obama îşi începe mâine, oficial, cel de-al doilea mandat ca preşedinte al Statelor Unite

În Washington, pregătirile pentru ceremonii sunt în toi.

Data de 20 ianuarie, prevăzută de Constituţie, cade în acest an duminica. Astfel vor fi organizate două ceremonii de depunere a jurământului: una ‘privată’, cu puţin înainte de prânz (ora 19.00, ora României), la Casa Albă, care va fi transmisă în direct de televiziuni, cealaltă urmând să aibă loc luni, la aceeaşi oră, pe treptele Capitoliului.

Foarte mulţi turişti merg la Washington pentru a asista la momentul în care Barack Obama va depune jurământul. Dar nu la fel de mulţi ca în urmă cu patru ani, când au fost prezenți aproape două milioane de americani. Acum sunt aşteptaţi doar 800.000 de turişti. De aceea, se găsesc încă locuri în hotelurile din Washington, deși tarifele sunt piperate: o noapte la un hotel de 5 stele în timpul weekendului festiv începe de la 1.200 de dolari şi poate ajunge la 15.000 de dolari.

La patru ani de la preluarea conducerii primei puteri mondiale, liderul democrat va jura din nou să ‘protejeze şi să apere Constituţia Statelor Unite’ în calitate de şef al Executivului, până la începutul lui 2017.

Al 44-lea preşedinte american a ales două Biblii pentru a depune jurământul în faţa preşedintelui Curţii Supreme: pe cea a lui Lincoln, predecesorul la care se referă cel mai des, şi pe cea a lui Martin Luther King.