Barack Obama, la a 55-a aniversare

Primul președinte de culoare și cel de-al 44-lea președinte al Statelor Unite împlinește, astăzi, 55 de ani.

Barack Hussein Obama s-a născut la 4 august 1961 în Honolulu, Hawaii.

Provine dintr-o familie cu tată de origini kenyene și mamă cu origini americane, din Kansas.

A petrecut o mare parte a copilăriei în Honolulu, iar de la șase până la zece ani a trăit în Jakarta.

După doi ani de la absolvirea liceului s-a mutat la New York, unde a studiat științe politice la Universitatea Columbia.

În 1985 s-a mutat în Chicago, unde a început să se implice în activități în folosul comunității, în special a celei afectată de șomaj.

Trei ani mai târziu a fost admis la Facultatea de Drept de la Harvard.

Barack Obama a lucrat ca avocat specializat în apărarea drepturilor civile, înainte de a deveni membru al Senatului statului Illinois, între 1997-2004.

S-a făcut remarcat prin scăderea taxelor pentru familiile nevoiașe și prin îmbunătățirea accesului la serviciile medicale.

În noiembrie 2004, a fost ales senator al Statelor Unite, cu o majoritate de 70% din voturi, fiind cea mai detașată victorie în alegerile senatoriale din istoria statului Illinois.
Patru ani mai târziu a fost ales în funcția de președinte al SUA, cu 365 de voturi din partea electorilor (52,9%), învingându-l pe contracandidatul său, republicanul John McCain.

La 20 ianuarie 2009, la Washington, a avut loc învestirea celui de-al 44-lea președinte american ales, Barack Obama, care l-a înlocuit pe predecesorul său, George W. Bush.

Comitetului Nobel i-a acordat președintelui Barack Obama, în 2009, Premiul Nobel pentru Pace. Obama a donat premiul în bani unor organizații caritabile.

În cadrul alegerilor, desfășurate la 6 noiembrie 2012, pentru ce de-al doilea mandat la Casa Albă, îl învinge în cadrul confruntării electorale pe candidatul republican Mitt Romney.

 

Președintele SUA este căsătorit cu Michelle Obama din 1992. Împreună au două fete.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS