Barack Obama a ținut discursul anual despre Starea Națiunii (AUDIO)

Discursul a durat o oră și s-a centrat în principal pe problemele interne

Ideile principale enunțate de președintele american se referă la lansarea negocierilor cu Uniunea Europeană pentru crearea unei zone de liber schimb, reglementarea armelor de foc și schimbările climatic.

Într-un discurs de o oră, centrat în principal pe problemele interne, liderul democrat a confirmat retragerea a jumătate din contingentul american din Afghanistan într-un an și dorința de a discuta o reducere a arsenalelor nucleare cu Rusia. Totodată, președintele american a anuntat începerea negocierilor legate de o zona de liber-schimb cu Uniunea Europeană. Un astfel de acord va susține milioane de locuri de muncă americane bine plătite – e de părere Barack Obama.

Liderul de la Casa Albă a pledat și pentru revizuirea sistemului de imigrare în lunile viitoare.

Un moment de mare emoție s-a produs când președintele a cerut Congresului să înăsprească reglementările legate de armele de foc, după masacrul din Newtown în decembrie.

În plan extern, președintele american a promis o ‘actiune fermă’ în fața ‘provocărilor’ Coreei de Nord, care efectuase cu câteva ore înainte al treilea său test nuclear.