Barack Obama a început prima sa vizită în Israel – un turneu de trei zile

Barack Obama va ajunge și în teritoriile palestiniene. Vizita liderului de la Casa Albă vine la scurt timp după învestirea noului Guvern Netanyahu.

Avionul prezidenţial Air Force One a aterizat la scurt timp după prânz, la Tel Aviv.

Barack Obama a fost primit de către preşedintele Shimon Peres, premierul Benjamin Netanyahu şi ambasadorul Statelor Unite în Israel.

Principalul obiectiv al acestei călătorii este consolidarea legăturilor cu Israelul, aliatul al Statelor Unite în regiune. Obama va încerca să aplaneze diferendele cu Netanyahu în privinţa programului nuclear iranian şi a colonizării teritoriilor palestiniene.

De altfel, Barack Obama a declarat, legat de relațiile Israelului cu palestinienii, că intenţionează să ‘asculte’, ci nu să lanseze iniţiative de pace.

Joi, președintele american va ajunge în Cisiordania. Va discuta la Ramallah, în Cisordania, cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, care a doua zi îl va primi pentru o scurtă vizită la Biserica Naşterii Domnului din Betleem.

Tot joi, Obama va ține un discurs la centrul internaţional de Congrese din Ierusalim.

Este primul turneu din cel de-al doilea mandat de președinte al lui Barack Obama, după două zile de la învestirea noului Guvern Netanyahu.

Cabinetul israelian şi-a stabilit ca ‘prioritate principală apărarea şi securitatea’, ținând cont de ‘ameninţări foarte grave’ ce provin, în opinia premierului, dinspre Iran şi Siria.

Din Israel, Barack Obama va pleca în Iordania, unde se va întâlni cu regele Abdallah II.