Confidenţialitate

Bani pentru depozitare – ajutor urgent pentru agricultura UE, puternic afectată de criza COVID-19

Agricultura și industria alimentară sunt puternic lovite de blocajul provocat de criza noului coronavirus.

Producătorii se plâng că nu mai au cui să vândă și li se alterează produsele, în condițiile în care restaurantele și hotelurile sunt închise din motive de siguranță.

Pentru a răspunde acestei nevoi urgente, Comisia Europeană propune noi măsuri excepţionale. De exemplu, ajutoare pentru depozitarea privată în sectorul laptelui și al cărnii.

”Comisia propune acordarea de ajutoare pentru depozitarea privată. Această schemă va permite retragerea temporară a produselor de pe piaţă timp de minimum 2-3 luni şi de maximum 5-6 luni. Această măsură va duce la o scădere a ofertei disponibile pe piaţă şi va reechilibra piaţa pe termen lung.”

De asemenea, se va flexibiliza aplicarea programelor de sprijinire a pieţei pentru vin, fructe şi legume, ulei de măsline, apicultură şi programul UE pentru şcoli (lapte, fructe şi legume). În acest fel va fi posibilă reorientarea priorităţilor de finanţare către măsuri de gestionare a crizei pentru toate sectoarele.”

Comisia Europeană lucrează pe toate fronturile pentru a sprijini statele membre care se confruntă cu COVID-19.

O primă măsură luată de urgență în sprijinul sectorului agricol a fost prelungirea cu o lună, până la 15 iunie, a termenului de depunere, de către fermieri, a cererilor de plăți directe.

Italia a fost primul stat membru care a solicitat această întârziere, iar Comisia a decis că prelungirea se poate aplica în toate țările din blocul comunitar.
Sectorul agricol din țările Uniunii a generat venituri de 181,7 miliarde de euro în 2018, contribuind cu 1,1% la Produsul Intern Brut al UE.

O campanie de informare Europa FM, derulată cu sprijinul Comisiei Europene în România.