Confidenţialitate

Bănescu îi răspunde lui Barna: BOR şi-a afirmat deja poziţia favorabilă, firească şi clară faţă de vaccinare într-o pandemie

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române susține că Biserica Ortodoxă Română şi-a afirmat şi explicitat deja de nenumărate ori poziţia “favorabilă”, “firească” şi “clară” faţă de actul vaccinării într-o pandemie şi i-a îndemnat deja pe clerici şi laici să-şi configureze o opţiune corect întemeiată în legătură cu un act medical.

Reacţia lui Vasile Bănescu apare în contextul în care vicepremierul Dan Barna a declarat, luni, că îi va propune premierului Florin Cîţu un parteneriat la nivelul Guvernului cu Biserica Ortodoxă Română pentru campania de vaccinare, invocând că în Grecia, după un asftel de demers, rata de imunizare a ajuns la 50%.

“În legătură cu din nou clamata implicare a Bisericii (Ortodoxe) în demersul de convingere a oamenilor să se vaccineze, e bine să ne amintim că în România există 18 culte religioase, partenere sociale ale statului şi cu care acesta se situează într-un dialog pe diverse teme cu relevanţă publică. (…) Biserica Ortodoxă Română şi-a afirmat şi explicitat deja de nenumărate ori poziţia favorabilă, firească şi clară faţă de actul vaccinării într-o pandemie, îndemnându-i pe clerici şi laici să ia cu adevărat în serios boala, să se informeze temeinic din surse cu adevărat credibile, să se sfătuiască cu medicii şi să-şi configureze astfel o opţiune corect întemeiată în legătură cu un act medical de care depinde sănătatea şi protejarea lor şi a celor dragi. Aceasta este o atitudine fundamental etică izvorâtă din virtutea bunului-simţ, dar şi din libertatea personală care presupune responsabilitatea comunitară pentru care Biserica pledează permanent’, a precizat reprezentatul BOR.

Potrivit acestuia, “implicarea cultelor religioase într-un demers persuasiv pe o temă extra-religioasă şi într-o problematică în care exclusiv competenţa medicală este adecvată şi relevantă, nu poate transgresa însă limitele contextului celor menţionate mai sus”.

“Părinte Patriarh Daniel este, ca fiecare dintre noi, o persoană cu un profil medical personal, care s-a sfătuit în mod sigur cu medicul său și care a reflectat la . Dacă va decide să se vaccineze, așa cum am mai comunicat, Patriarhia Română va anunța public lucrul acesta”, a mai transmis purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Vicepremierul Dan Barna a declarat, luni, că USR PLUS va propune măsuri “mai active” prin care vaccinarea anti-Covid să crească şi în mediul rural şi urban acolo unde sunt cifre foarte mici.

“Cred că este momentul să discutăm foarte clar şi voi propune premierului la şedinţa de Guvern ca la nivelul Guvernului să avem un dialog cu Biserica Ortodoxă şi un parteneriat cu Biserica Ortodoxă Română, ca partener pentru vaccinare. (…) Dacă Biserica Ortodoxă din Grecia a făcut acest lucru şi, iată, Grecia a trecut de 50% rată de vaccinare, cred că este posibil şi sunt convins şi am încredere în înţelepciunea şi a Părintelui Patriarh şi a celorlalţi ierarhi din cadrul Bisericii Ortodoxe că acest mesaj e timpul să fie dat tocmai pentru ca românii să afle, pe o cale alternativă, la fel de credibilă, cât de important este să ne vaccinăm pentru a nu trebui să intrăm din nou într-o perioadă din care am crezut că am scăpat. Este una dintre măsuri”, a precizat liderul coaliției de guvernare.