Bancnote cu personalități

The Beatles şi Mick Jagger ar putea apărea pe noua bancnotă de 10 lire sterline

The Beatles, Mick Jagger şi Robbie Williams se numără printre celebrităţile avute în vedere de Banca Naţională a Angliei, ale căror chipuri ar putea fi imprimate pe o nouă bancnotă de 10 lire sterline.

Potrivit tabloidului Daily Mail, Banca Naţională a Angliei a publicat o listă cu 150 de personalităţi britanice, dintre care va fi aleasă una, al cărei chip va ilustra noile bancnote.

Printre personalităţile avute în vedere pentru această onoare se află nu doar vedete din industria muzicală, ci şi reprezentanţi ai monarhiei britanice, vedete din lumea sportului, a literaturii şi a politicii.

Pe această listă apar numele prinţesei Diana, al fotbalistul David Beckham, si al jucătorul de rugby Jonny Wilkinson. Sunt evocate însă şi numele ducelui de Edinburgh, al reginei mamă, cel al fostului premier Winston Churchill şi cel al activistei pentru drepturile femeilor Emmeline Pankhurst.

Pe aceeaşi listă mai apar William Shakespeare, George Orwell, Stephen Hawking şi Alexander Fleming.

Favorit ar fi insa Alan Turing, matematician, criptolog şi informatician. El a murit în 1954, după ce a fost condamnat, potrivit legislaţiei din epocă, pentru faptul că era homosexual.

Din anul 2000, naturalistul Charles Darwin ilustrează una dintre cele două feţe ale bancnotei de 10 lire sterline.

Biologul l-a înlocuit în această postură pe scriitorul Charles Dickens.

Pe cealaltă faţă a bancnotei de 10 lire, la fel ca pe toate bancnotele britanice, este imprimat chipul reginei Elizabeta a II-a.