Confidenţialitate

Bănci și Instituții Financiare Nebancare, sancționate pentru că au raportat greșit clienți în Biroul de Credit

Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a dat amenzi de mii de lei unor instituții bancare pentru că au raportat greșit clienți în Biroul de Credit, scrie Profit.ro.

Cele mai mari amenzi – câte 25.000 de lei, le-au primit Unicredit Consumer Financing (divizia de credite de consum a grupului Unicredit România) și Easy Asset Management (firma care acordă credite rapide, la locuința clientului, sub brandul ICredit).

Amenzi de peste 20.000 de lei au mai încasat Credit Europe Bank, Bancpost și Garanti. Cu sume de sub 10.000 de lei au fost sancționate și Unicredit Bank și Simplu Credit IFN – scrie Profit.ro.

Autoritatea de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal aplică amenzi băncilor încă de acum 7-8 ani ca urmare a raportările greșite pe care le fac către Biroul de Credit. De pildă, unele instituții bancare au raportat persoane fizice că nu și-au plătit ratele înainte de expirarea termenului de 30 de zile de la data scadenței sau au transmis informații negative despre unii clienți de mai multe ori în aceeași lună.

Biroul de Credit reprezintă lista neagră a românilor cu datorii la bănci. O persoană care ajunge pe această listă nu mai primește un alt credit.