Confidenţialitate

BAJA 500 Bucuresti 2016 (GALERIE FOTO-VIDEO)

Mașini special preparate, praf, motoare turate, noroi, navigație, viteză în teren accidentat, adrenalină, sărituri, depașiri, urlet de tobe, defecțiuni pe traseu, fair-play, zâmbete, prietenie – pe scurt Rally Raid.

Nu există vreun împătimit de raliuri care să nu fi auzit vreodată de faimosul Paris-Dakar.

Cam asta s-a întâmplat și la finalul lunii aprilie când de la Academia Titi Aur a pornit Baja 500 București. Măiestrie la volan, mecanică improvizată pe traseu, navigație mai ceva ca la un curs de supraviețuire, potrivit testeperoti.ro.

Cu alte cuvinte, se merge în orb. Știi de unde pleci, știi unde ajungi, dar nu știi pe unde. Iar dacă pățești ceva pe traseu, degeaba ai  camionul de asistență, că trebuie sa te descurci singur cu trusa de scule din dotare. Cu puțin timp inainte de start, concurenții primesc un caiețel în care se găsește un tabel: distanța de la start, de la ultimul reper, un desen succint cu zona respectivă și indicații cam pe unde ar trebui sa o mergi– caiețelului i se spune road-book și se confruntă cu trip-masterul de pe bord. Asta-i busola echipajelor de rally-raid!

Așadar, nu doar pilotul este important, căci fără un navigator iscusit poți sa mergi tare și să nu găsești punctele de control în care stau arbitrii – și e musai să treci pe la fiecare și să nu trișezi. Așa se merge și cu peste 150 la oră pe drumuri de țărână – căci pe drumurile publice road-book-ul spune ”stop-rally” și nici nu știi incotro te indrepți.

Ce nu știm noi, este că România este unul dintre puținele țări în care încă se pot organiza în voie astfel de competiții pentru că avem tarlale cât cuprinde și ne putem distra pe ele, nu în circuite amenajate ca în țările vestice. De ce nu vine lumea la Rally-Raid? Pentru că probabil aici nu te vede nimeni, cu exceptia vreunui cameraman pitit – așa că sportul asta e practicat de adevărați pasionați. Baja 500 București a deschis sezonul competițional, iar pe lângă campionatele interne, cei care au participat la secțiunea auto au punctat și in Campionatul Est European Baja, iar motocicliștii in Balkan Rally-Raid Baja Championship.

Bivuacul a fost stabilit la Academia Titi Aur, acolo unde pe 22 aprilie s-a dat startul în cursă. 44 de echipaje auto au luat startul, 4 la clasa UTV, 2 la Buggy, Clasa promo a adus 8 echipaje la start. Spectacol au făcut cele 2 quad-uri și cei 9 motocicliști. Prologul a fost găzduit de traseul de macadam al școlii de pilotaj și a stabilit ordinea de start în super-specială. Un traseu pietros, udat din plin de orgaizatori și foarte spectaculos.

Apa din bălți a sărit cât colo iar săritorile de pe final au fost senzaționale. Primul la auto pleca Costel Cășuneanu, în timp ce clasa moto era condusă de aventurierul Ionuț Florea. În zorii celei de-a doua zi, concurenții aveau să plece într-o probă maraton așa cum doar în Dakar mai vezi. 502 kilometri de specială într-o singură zi. Se pleacă din zona Vadu Anei și se aleargă fără oprire tot Bărăganul.

Mașinile sunt monitorizate GPS ca nu cumva cineva să fure vreun CT. Etapa-maraton a ajuns aproape de Cernavodă și granița cu Bulgaria, iar până la final au fost înregistrate peste 20 de abandonuri.

Echipajul bulgar Tsanko Tsankov / Zornitsa Todorova a trecut primul linia de finish după 7 ore și 25 de minute de cursă cu al lor UTV Yamaha fiind secondați de Nikolay și Dimitar Kolev la bordul unui Nissan Patrol. Pe locul trei la general au ajuns Costel Cășuneanu și Maurilio Zani la o diferență de 53 de minute față de câștigător. Mitsubishi-ul lor special construit pentru rally-raid fiind spectaculos la fiecare trecere.

Clasa promo – care are o viteză maximă impusă, a fost dominată de Daciile Duster, care s-au bătut pentru trofeul special creat. Cu un traseu mai scurt, după 5 ore și 51 de minute primii au terminat Baja 500 Marius Suciu și Mircea Miclea, urmați de Robert Otoman și Constantin Brașoveanu și ei pilotând o Dacia Duster. Clasa moto – Avansați nu ne-a oferit prea multe surprize. După mai bine 11 ore raliul a fost terminat de Ionuț Florea care a făcut un traseu perfect, fără penalizare, secondat de Cătălin Bădoi și Cătălin Jumba Mităchescu, toți trei călare pe KTM. Clasa Quad a fost câștigată de Paul Zaig care a terminat raliul pe o HONDA TRX.

În Campionatul Național, după Baja 500 București fruntea clasamentului este ținută de echipajul brașovean Berger-Zaharia, urmat de Kia Sportage pilotată de Mihai Ban. Urmatoarele etape din Campionatul national de Rally Raid vor fi la Bistrița (27-29 mai) , Transcarpatic Rally Raid (31 iulie-6 august), si încă două etape spre sfarsitul sezonului – cea de la Timișoara și o etapa maraton de aproxiamtiv 2000 de kilometri pusă la cale tot de orgainzatorii Baja 500 București