Confidenţialitate

Bacău: Castelul Ghika din Dofteana va fi cumpărat de Consiliul Județean, după ce Ministerul Culturii nu a dorit să-l achiziționeze

Consiliul Județean Bacău va cumpăra un castel, monument istoric de clasa A, în comuna Dofteana, acesta urmând să fie folosit în scop turistic cultural. Cel puțin aceasta este intenția, după ce plenul consiliului a decis, cu unanimitate de voturi, să-și exercite dreptul de preemțiune. Asta după ce Ministerul Culturii a refuzat acest drept. 

Consilierii județeni au fost de acord cu achiziția Castelului Ghika din Dofteana, după ce proprietarul a decis să-l scoată la vânzare.

Este vorba despre un monument istoric de clasa A, ridicat spre sfîrșitul anilor 1800 de omul politic Nicolae Ghika, imobilul fiind, la acea vreme, reședință de vânătoare a familiei.

Ansamblul istoric, ce cuprinde și un parc, are o istorie bogată.

Se spune că Ghika a pierdut castelul la un joc de noroc, rămânând un simplu chiriaș.

Pe vremea comuniștilor, castelul a fost confiscat și a fost, pe rând, spital TBC și internat pentru copii, iar de circa 20 de ani se află în proprietatea unei societăți comerciale.

În 2017, la castelul Ghika au fost filmate și parte din scenele filmului „Vânătorul de spirite”, cu Armand Assante în rolul principal.

Ministerul Culturii a refuzat să-și exercite dreptul de preemțiune pentru a cumpăra castelul. Consiliul Județean Bacău este însă de acord cu achiziția, intenția fiind ca acesta să intre într-un circuit tusitic cultural.

Va mai dura însă până la perfectarea actelor, pentru că urmează etapa de negociere a prețului.

Vânzătorul vrea circa 1,4 milioane de euro pentru castel, iar Consiliul Județean va încerca să mai scadă din preț.

Citește și: 12 rute turistice care cuprind castele, biserici sau băi balneare vor fi renovate și promovate din bani europeni | AUDIO

Foto: Shutterstock