Confidenţialitate

Concursul Internaţional “George Enescu”, la start

Concertul care marchează deschiderea oficială a Concursului Internaţional “George Enescu” se va desfăşura sâmbătă, 1 septembrie.

În tradiţia deja stabilită încă din anul 2014, evenimentul de gală aduce pe scenă câştigătorii ediţiilor precedente ale concursului – violonistul Ştefan Tarara, violoncelista Eun-Sun Hong şi pianistul Josu de Solaun urmând să interpreteze, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeşelea, Triplul concert de Paul Constantinescu.

În prima parte a serii, va fi interpretată în primă audiţie românească lucrarea câştigătorului de la Secţiunea Compoziţie a ediţiei 2016 a concursului, compozitorul de origine chineză Tian Tian, care va fi de asemenea prezent în sala Ateneului Român în timpul interpretării.

Concertul de deschidere se va încheia cu ”Poema Română Op. 1” de George Enescu.

Totodată, trei recitaluri ale laureaţilor ediţiei 2016 sunt pregătite pentru public, violoncelistul Zlatomir Fung, violonistul Erzhan Kulibaev şi pianistul Takuma Ishii fiind aşteptaţi să urce pe scena Ateneului Român pentru a susţine recitaluri extraordinare.

Concursul Internaţional “George Enescu” se desfăşoară în perioada 1 – 23 septembrie, reunind 270 dintre cei mai talentaţi tineri muzicieni ai lumii, din 39 de ţări.

Etapa I are loc la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti şi este eliminatorie. Începând cu etapa a II-a, concurenţii evoluează pe scena Ateneului Român şi susţin recitaluri cu lucrările alese din programul concursului în faţa juriului şi a publicului.

Etapa I şi etapa a II-a au intrare liberă pentru public.

Semifinalele, ultima etapă din drumul tinerilor muzicieni spre galele finale şi pentru obţinerea unui trofeu în cadrul Concursului Internaţional “George Enescu”, se desfăşoară la Ateneul Român, sub formă de recitaluri, şi includ evoluţiile celor mai buni concurenţi selectaţi de juriu din întreaga competiţie.

Recitalurile tinerilor muzicieni includ în această etapă şi interpretarea obligatorie a unei lucrări de George Enescu, la finalul fiecărei secţiuni fiind selectaţi cei trei concurenţi care îşi vor disputa locurile I, II şi III pentru fiecare dintre cele trei secţiuni din concurs.

Galele finale cu orchestră au loc în cadrul a trei seri – pe 11, 17 şi 23 septembrie – la pupitrul Orchestrei Filarmonicii “George Enescu” urmând a se afla trei dirijori de renume internaţional. Astfel, finala de Violoncel va fi dirijată de Paul Watkins, finala de Vioară va fi dirijată de Christoph Poppen şi finala de Pian – de Vassily Sinaisky.

Cei trei cei mai buni concurenţi desemnaţi de juriu vor prezenta publicului câte un concert cu orchestră, iar la finalul serii, câştigătorul Concursului ‘Enescu’ va fi anunţat în timp real.