Confidenţialitate

Funeraliile prințului Philip, duce de Edinburgh

Funeraliile prinţului Philip, soţul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, au loc astăzi la Capela St. George a Castelului Windsor.

Potrivit presei britanice, funeraliile ducelui de Edinburgh vor ține cont de ultimele dorinţe ale acestuia şi vor omagia activitatea de peste 70 de ani desfăşurată de prinţul Philip în slujba reginei, a Marii Britanii şi a Commonwealth. BBC prezintă detalii despre ceremonie.

Sicriul ducelui de Edinburgh rămâne depus în Capela Privată a Castelului Windsor până în ziua înmormântării, acoperit cu drapelul şi blazonul Alteţei Sale Regale şi o coroană de flori.

Sicriul va fi mutat de un grup de membri ai The Queen’s Company (Compania Reginei), Primul Batalion al Gărzii de Grenadieri și va urma o procesiune în curtea interioară a Castelului Windsor în care se vor afla detaşamente reprezentative din armată.

La ora locală 14:40 – 16.40 la noi – sicriul va fi scos prin Intrarea de Stat – iar persoanele din cortegiu, precum şi cele prezente în curtea interioară îi vor aduce prinţului Philip un ultim omagiu. Purtătorii sicriului vor depune coşciugul pe platforma automobilului Land Rover – soţul reginei a participat la realizarea designului special al acestuia.

Automobilul, flancat de apropiaţi ai defunctului, se va deplasa de la Intrarea de Stat a Castelului Windsor până la Capela Saint George.

La ora 15.00, 17.00 în România, va fi ținut un minut de reculegere. Apoi, va începe ceremonia de înmormântare.

Cascheta militară şi sabia de ofiţer al Marinei Regale care i-au aparţinut prinţului Philip vor fi depuse pe sicriu înainte de începerea slujbei, iar insigna sa de Alteţă Regală va fi depusă în altarul capelei.

După încheierea slujbei religioase la care vor asista regina Elisabeta a II-a şi membri ai familiei regale, sicriul va fi depus în Cavoul Regal amenajat în interiorul Capelei St. George.

  • Iorgu Ianuși