Azerbaidjan: Preşedintele Aliev şi-a numit soţia prim-vicepreşedinte al ţării

Preşedintele azer Ilham Aliev, şi-a numit soţia, pe Mehriban Alieva, în funcţia de prim-vicepreşedinte al ţării. Prima Doamnă, în vârstă de 52 de ani, absolventă a Universităţii de Medicină şi doctor în filosofie, este membră a Parlamentului, preşedinta Fundaţiei Heidar Aliev şi ambasador al Bunăvoinţei UNESCO şi ISESCO.

Documente diplomatice americane publicate anul trecut de presă arată că, deşi este parlamentar, Prima Doamnă azeră pare slab informată despre chestiunile politice. Documentele interne ironizează şi preferinţa soţiei preşedintelui pentru haine scumpe şi pentru operaţii estetice.

Ilham Aliev conduce Azerbaidjanul de la moartea tatălui său, Heidar, în 2003. În septembrie, Ilham Aliev a organizat un referendum prin care a creat o funcţie puternică de vicepreşedinte şi a prelungit mandatul prezidenţial la şapte ani, de la cinci.

Organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului critică înăbuşirea opoziţiei în ţară şi corupţia din instituţiile statului, acuzaţii pe care Guvernul le neagă.

 

Mehriban Alieva

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS