Confidenţialitate

Avram Iancu, primul român care traversează înot Canalul Bristol

Bibliotecarul hunedorean Avram Iancu a devenit, joi seară, primul român care a traversat înot Canalul Bistrol.

“În urmă cu două luni eram în spital, internat prin secția de primire urgențe iar astăzi am trecut inot din Anglia în Țara Galilor traversând Canalul Bristol.

Odată cu această performanță sunt onorat să devin primul român care traversează celebrul canal care are curenți marini deosebit de puternici.

Sunt deasemenea onorat să constat că această traversare a făcut ca inimile românilor din Țara Galilor și Anglia să rezoneze cu această acțiune românească.

Mulțumesc tuturor pentru implicare și mai ales celor aproximativ 50 de români care m-au așteptat la final”, a scris Avram Iancu pe Facebook.

Cursa bibliotecarului din Petroşani se s-a desfăşurat după toate regulile de marathon swim, fiind supravegheată de Bristol Channel Association, entitatea juridică care guvernează înotul în acest canal şi care organizează traversarea în mod oficial, pilotul, copilotul şi observatorul fiind englezi.

Anul acesta, Avram Iancu a obţinut titlul de “Performance of the Year” din partea Organizaţiei Mondiale de Înot în Ape Deschise – World Open Water Swimming Association (WOWSA), pentru că în anul 2021 a reuşit să înoate 26 de kilometri împotriva curentului pe Dunăre, într-un timp de 18 ore şi 30 de minute, o premieră mondială.

Între performanţele bibliotecarului din Petroşani se numără traversarea înot a Canalului Mânecii, în august 2016.