Confidenţialitate

Avocatul Poporului monitorizează, în starea de alertă, spitalele şi centrele de carantină

Avocatul Poporului monitorizează în starea de alertă spitalele de psihiatrie, spitalele COVID-19 şi centrele de carantină, scopul fiind consolidarea protecţiei pacienţilor.

“În îndeplinirea mandatului său de Mecanism Naţional de Prevenire, Domeniul privind prevenirea torturii în locurile de detenţie, din cadrul instituţiei Avocatul Poporului, monitorizează, pe întreaga perioadă a stării de alertă, spitalele de psihiatrie, spitalele COVID-19 şi centrele de carantină. Scopul monitorizării este consolidarea protecţiei pacienţilor din spitalele de psihiatrie/pacienţilor din spitalele COVID-19/persoanelor aflate în locurile de carantină instituţionalizată împotriva torturii şi a pedepselor şi tratamentelor inumane sau degradante şi a exercitării fără discriminare a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale acestora”, potrivit unui comunicat.

În context, sunt puse dispoziţia pacienţilor şi persoanelor aflate în carantină, a familiilor acestora, precum şi a persoanelor care au fost internate în astfel de spitale sau au fost în carantină instituţionalizată chestionare referitoare la condiţiile de viaţă şi tratamentul aplicat în aceste locuri monitorizate.

Chestionarele sunt disponibile pentru a fi completate online.