Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constitutionala privind legea care ii obliga pe posesorii de cartele pre-pay sa-si declare identitatea

Sesizarea făcută de Avocatul Poporului vine la o zi după ce Curtea Constituțională a decis că ‘Legea Big Brother’ – privind stocarea datelor utilizatorilor de telefonie și internet – încalcă Constituția.

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională în legatură cu legea care prevede că utilizatorii de cartele prepay și de rețele Wi-Fi să-şi prezinte datele personale de identificare.

Legea a fost adoptată luna aceasta de Parlament.

Avocatul Poporului considera că legea ‘aduce atingere principiului garantării și ocrotirii vieții intime familiale și private de către autoritățile publice’.

Dacă va fi promulgată, legea va intra în vigoare la 1 ianuarie 2015.

Timp de un an, posesorii de cartele preplătite ar urma să furnizeze operatorilor de telefonie datele personale de identificare.

În caz contrar, legea prevede anularea numărului de telefon.

Sesizarea făcută de Avocatul Poporului vine la o zi după ce Curtea Constituțională a decis că ‘Legea Big Brother’ încalcă Constituția.

Adoptată în 2012, aceasta îi obligă pe operatorii de telefonie fixă şi mobilă şi de internet să reţină timp de 6 luni anumite date ale abonaţilor care să fie trimise, la cerere, anchetatorilor.