Avocatul Diavolului: Unde nu-i cap, vai de PNL

avocatul-diavolului-Tema-de-azi-UNDE-NU-I-CAP-VAI-DE-PNL

Degringolada liberalilor continuat săptămâna asta cu desemnarea unui nou candidat pentru primăria Capitalei – al 4-lea de la începutul anului. De data asta, liberalii l-au ales pe vicepreședintele Cătălin Predoiu, șeful organizației de București, care a intrat în cursă cu entuziasmul condamnatului în drum spre spânzurătoare. Primul gest de campanie al lui Predoiu a fost să și-l ia drept partener și potențial viceprimar, în cazul în care câștigă, pe Ciprian Ciucu, care era candidatul partidului M10 al Monicăi Macovei și care, pentru ca bizareria să fie completă, a acceptat imediat și a fost și rejectat pe loc de M10. Traseism avant-la-lettre, cum s-ar zice.

Una peste alta, modul în care PNL s-a pregătit pentru localele de anul acesta seamănă cu o criză de epilepsie despre care nici nu suntem siguri că s-a terminat. Liberalii n-au luat decizii strategice, au avut spasme politice. Mai întâi, Bușoi, candidatul cu prezența publică a unei pete de mucegai în spatele caloriferului, care s-a gândit să-și crească notorietatea punându-se în afișe cu pozele morților din Colectiv. Apoi, Ludovic Orban, un om politic de o naivitate tulburătoare, care a fost prins de procurorii anticorupție când încerca să facă rost în mod ilegal de fonduri de campanie. În fine, Marian Munteanu, scos de nu se știe cine din dulapul nu se știe cui, național-populistul care pur și simplu nu poate spune că șeful legionarilor din interbelic a fost un criminal. Acum, Predoiu, atât de copleșit de sarcina de a se confrunta cu votul alegătorilor încât prima lui declarație de candidat, când a spus că e împăcat cu el însuși, a sunat ca un testament, nu ca un discurs înaintea bătăliei.

De ce ne ocupăm azi de problemele PNL? Pentru că, indiferent dacă-l votăm sau nu, dacă ne place sau nu, Partidul Național Liberal este important pentru democrația din România, un element de contrabalansare a celuilalt partid mare, PSD. E ca-n economia de piață – fără concurență, calitatea serviciilor scade, și dacă vi se pare că acum politica românească e de proastă calitate, stați s-o vedeți când n-o mai fi pe piață decât un partid-gigant  și, în jurul lui, multe partidulețe mici și insignifiante.

Dar, cu atâtea gherle politice date în atât de puțin timp, viitorul PNL nu arată prea bine. Au mai dispărut partide mari de pe scena politică în țara asta – gândiți-vă la celălalt partid istoric, PNȚCD, de care s-a ales praful după o guvernare incompetentă. A apucat-o PNL pe același drum? Mai dați vreo șansă liberalilor? Dumneavoastră, ce impresie v-au făcut mișcările PNL din ultima vreme și ce-ar trebui să facă pentru a reveni?