Avocatul Diavolului: PSD face orice

Pe 15  iunie 1990 se auzea în Piața Universității strigătura “IMGB face ordine!”. Era scandarea care a anunțat atunci desantul unor simpatizanți ai FSN-ului condus de Ion Iliescu, veniți în Piața Universității să pună pe fugă pe cei câțiva bucureșteni care îndrăzniseră se se opună noii puteri.

Nici legea și nici morala nu stăteau la baza noii ordini, impuse cu bâtele de milițiile sindicale ale FSN, ci forța, abuzul, fărădelegea.

Partidul domnului Iliescu n-a cerut niciodată iertare românilor pentru acel atac asupra lor.

În fine, zilele acestea se pare că acel slogan nouăzecist, IMGB face ordine! rimează perfect, în ritm și filosofie, cu ce ar trebui să fie noua deviză acestui vechi partid: PSD face orice.

Orice pentru clientelă parazitară de partid, conectată ca un roi de căpușe la rezervorul de bani publici. Pe de-o parte, cetățenii care alimentează acest rezervor din taxe, impozite și contribuții. De cealaltă parte, corupții, care-i dau mii de cepuri, ca să strângă ce țâșnește în propriile lor rezervoare personale, care vin în formă de vile, mașini, iahturi, proprietăți, amante.

În acești aproape 30 de ani care au trecut de la Revoluție, societatea a început să-și dezvolte anticorpi la atacul corupților care parazitează statul. Criterii de integritate pentru accesul în funcțiile publice, reguli privind conflictul de interese, legislație anticorupție. De câțiva ani, acești anticorpi au început să funcționeze și, tot de câțiva ani, corupții sunt în contraofensivă, încercând să anuleze apărarea societății.

În ultimele 12 luni, această contraofensivă a crescut dramatic în intensitate. Coaliția majoritară a încercat să amputeze legislația anticorupție – mai întâi, prin infama Ordonanță 13, apoi prin forțarea adoptării unor Legi ale Justiției în ciuda avizelor negative exprimate de instituțiile interesate, în ciuda protestelor publice și avertismentelor partenerilor externi.

Contraofensiva asta intră acum într-o nouă fază. Liderul partidului de guvernământ, Liviu Dragnea, a declarat răspicat că din noul guvern, al 3-lea într-un an, vor putea face parte persoane cercetate penal. Secretarul general al PSD, Codrin Ștefănescu, a declarat că partidul își va ignora propriile criterii de integritate pentru a promova penali în funcții publice – de ce? “Pentru că putem”, a spus Ștefănescu. Pentru că PSD poate orice, nu-i așa?

Cât de departe credeți că va merge PSD? Cât de departe va merge cu “pututul” acesta?

Credeți că masacrul Justiției se va opri după ce va fi schimbat Codul Penal în așa fel încât Dragnea să scape de anchetele penale? 

Liviu Dragnea e judecat într-un dosar de abuz în serviciu și e urmărit penal într-un alt dosar, pentru constituire de grup infracțional și deturnare de fonduri, dosar constituit pe baza unei investigații a Oficiului European de Luptă Antifraudă.

Sau poate că Liviu Dragnea va merge mai departe, încercând să instaureze un regim iliberal în România, după modelul unguresc și polonez, un regim în care Justiția va fi doar un breloc la chimirul plin al partidului, ca să nu ne mai încurcăm cu regulile Uniunii Europene?

Sau poate credeți că, până la urmă, binele va învinge, iar societatea și organismele europene vor reuși să oprească degradarea democrației românești?

Ce credeți? Până unde va merge Liviu Dragnea?

La Europa FM, vineri, de la 13:15, Vlad Petreanu și Cristian Tudor Popescu intră în rolurile a doi ”avocați” aflați pe poziții opuse, dar te lasă pe tine să decizi ce este mai bine. La Avocatul Diavolului tu ești judecătorul, tu ai controlul!

Vlad Petreanu și Cristian Tudor Popescu vă invită să vă exprimaţi opinia şi să o faceţi auzită în întreaga ţară sunând la numărul de telefon 0372.069.599.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.