Avocatul Diavolului: Plângerea penală împotriva prim-ministrului Viorica Dăncilă

Scandal politic monstru provocat de plângerea penală făcută de Ludovic Orban, președintele PNL, împotriva prim-ministrului Vasilica Dăncilă și a șefului PSD, Liviu Dragnea.

Viorica Dăncilă este acuzată de înaltă trădare, uzurpare de funcție oficială, prezentarea cu rea credinţă de informaţii preşedintelui României și divulgare de informații secrete, iar Liviu Dragnea este acuzat de divulgare de informatii secrete de stat.

Ludovic Orban nu a făcut public textul plângerii depuse la Parchet, dar a precizat că e vorba de fapte legate de „pregătirea, adoptarea, aducerea la cunoştinţa opiniei publice şi tot ce s-a întâmplat după adoptarea de către Guvern a memorandumului privind mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim”.

Faptul că a fost depusă o plângere nu înseamnă, în sine, mare lucru. Oricine poate face asta împotriva oricui, în România, presupunând că invocă și niște fapte reale, altfel e vorba de denunț calomnios, care se pedepsește.

Parchetul poate respinge cererea, ca fiind neîntemeiată, sau poate începe urmărirea penală, dacă constată că sunt suficiente dovezi pentru o suspiciune rezonabilă de vinovăție. În acest caz, în care împotriva prim-ministrului ar fi începută urmărirea penală, președintele României ar putea dispune suspendarea din funcție a Vioricăi Dăncilă și numirea ca prim ministru interimar a unui alt membru al guvernului actual.

Președintele nu poate revoca prim-ministrul în nicio situație – acest lucru rămâne atributul exclusiv al Parlamentului. PSD a reacționat imediat și foarte vocal la gestul lui Ludovic Orban.

Liviu Dragnea a spus că Ludovic Orban nu este decât “o unealtă jalnică a președintelui Iohannis” și a descris acțiunea drept “o tentativă de lovitură de stat, o acţiune violentă, nedemocratică, neconstituţională a lui Iohannis şi a celor din Parlament care îl susţin de a bloca un guvern care a adus bunăstare, de a instala probabil un guvern care să taie salariile românilor, cum a tăiat şi predecesorul său în 2010.” Domnul Iohannis nu a făcut deocamdată nicio declarație pe acest subiect.

Dacă aţi fi în locul preşedintelui Klaus Iohannis, ce aţi face? Aţi suspenda-o sau nu pe Viorica Dăncilă din funcție?

La Europa FM, vineri, de la 13:15, Vlad Petreanu și Cristian Tudor Popescu intră în rolurile a doi ”avocați” aflați pe poziții opuse, dar te lasă pe tine să decizi ce este mai bine. La Avocatul Diavolului tu ești judecătorul, tu ai controlul!

Vlad Petreanu și Cristian Tudor Popescu vă invită să vă exprimaţi opinia şi să o faceţi auzită în întreaga ţară sunând la numărul de telefon 0372.069.599.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.