Avocatul Diavolului: Fără penali

Uniunea Salvați România a început strângerea de semnături pentru o inițiativă de modificare a Constituției prin care persoanelor cu condamnări la închisoare ar trebui să le fie interzisă alegerea în funcții de demnitate publică.

Mai precis, articolul 37 din Constituție, care reglementează dreptul de a fi ales, ar urma să fie completat cu un nou alineat, cu următorul conținut: “Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării.”

Pentru a fi luată în dezbatere în Parlament, propunerea aceasta trebuie să adune 500.000 de semnături din 21 de județe, în următoarele 6 luni. Dacă aceste condiții nu sunt îndeplinite, nu se mai dezbate nimic în Parlament. Dacă semnăturile sunt strânse potrivit legii, se face un control de constituționalitate pe text, se discută la Parlament și se organizează, ulterior, un referendum decizional, care trebuie să aibă cvorum și vot majoritar pentru a avea efecte în Constituție.

Tema este, evident, populară – iar USR și-a intitulat campania în mod atractiv, “Fără penali în funcții publice!”

Cine ar putea să se împotrivească ideii? Cum se aplică acest principiu?

Cum credeți că e mai bine să fie oprit accesul penalilor în funcții alese: prin votul alegătorilor, prin decizii ale Justiției sau printr-o interdicție expresă, trecută în Constituție?

La Europa FM, vineri, de la 13:15, Vlad Petreanu și Cristian Tudor Popescu intră în rolurile a doi ”avocați” aflați pe poziții opuse, dar te lasă pe tine să decizi ce este mai bine. La Avocatul Diavolului tu ești judecătorul, tu ai controlul!

Vlad Petreanu și Cristian Tudor Popescu vă invită să vă exprimaţi opinia şi să o faceţi auzită în întreaga ţară sunând la numărul de telefon 0372.069.599.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.