Confidenţialitate

Avocatul Diavolului, cu Vlad Petreanu și Cătălin Striblea: Mergeți la vot duminică? Da, nu, de ce? | VIDEO

Duminică sunt alegeri parlamentare. Acesta va fi al nouălea scrutin legislativ din 1990 încoace, de când românii pot vota liber.

Dacă va reuși să se sprijine pe o majoritate parlamentară solidă, următoarea guvernare va avea mai mult timp, patru ani, să-și pună în practică programele, oricare ar fi acestea.

O prezență redusă va da o guvernare mai slabă, deoarece guvernanților li se va putea reproșa, mereu, că nu reprezintă decât o minoritate de votanți.

Cu cât mai puține voturi sunt exprimate, cu atât este avantajat mai mult partidul care se plasează pe primul loc, indiferent care ar fi acesta.

Mai mult, la puține voturi exprimate, partide mici, fără mare semnificație, pot intra în Parlament și pot primi un număr important de parlamentari, ceea ce le dă o influență disproporționată față de puterea lor reală. 

Anul acesta sunt condiții speciale. Suntem în plină pandemie, ne confruntăm cu o boală contagioasă care ucide mulți, mulți semeni.

Mulți se tem să meargă în secțiile de votare, unde, inevitabil, vor intra în contact cu alte persoane.

Măsurile de protecție anti-epidemică sunt obligatorii, dar nu poți ști niciodată de unde sare virusul pe tine.

Sunt și mulți români care se declară dezamăgiți de politicieni și nu vor să voteze, ca să dea astfel un semnal de respingere generală pentru actuala clasă politică.

Astăzi vă invităm la o discuție deschisă despre votul de duminică. Sunați-ne și spuneți-ne dacă mergeți sau nu la vot – și de ce.

Noi vă ascultăm cu atenție și vă respectăm decizia, oricare ar fi ea, dar vrem să intrăm în dialog pe marginea motivelor care vă determină să luați o decizie de-un fel sau altul.

Mergeți la vot duminică? Da, nu, de ce?