Confidenţialitate

Avocatul Diavolului, cu Vlad Petreanu și Cătălin Striblea: Marea “termometrizare”. Până unde merge libertatea de exprimare? – VIDEO

Astăzi vom judeca limitele libertății de exprimare într-o situație de criză pe care o trăiește societatea. Vom vorbi despre așa-numita “termometrizare”. Sau pentru cei care nu știu termenul, refuzul unor concetățeni de a se supune normei care stabilește că, la intrarea într-un spațiu public comun, ți se va lua temperatura.

Ultimele zile au adus în spațiul public mai multe înregistrări în care diverși cetățeni refuză să se supună regulii și apoi intră în conflict cu paznicii unor magazine sau cu Poliția.

Cea mai recentă întâmplare a fost văzută de toată România, aseară, și a părut una pregătită din timp. Un cetățean a refuzat să-i fie luată temperatura la intrarea într-un magazin alimentar, apoi, în urma scandalului declanșat, a fost nevoie de mai mulți polițiști ca acesta să fie reținut.

De altfel, pe internet există un val de teorii, mesaje și proteste la adresa unor măsuri elementare de protecție, inclusiv purtatul măștii.

Avocatul Diavolului va judeca astăzi limita libertății de exprimare. Poate statul să interzică formele de manifestare ale teoriei conspirației sau contestarea unor măsuri sanitare obligatorii?