Confidenţialitate

Avocatul Diavolului, cu Vlad Petreanu și Cătălin Striblea: Investițiile Ungariei în Ardeal. Trebuie oprite sau nu? – VIDEO

Astăzi vom judeca capacitatea statului român de a răspunde unor chestiuni de siguranță națională, în relație cu unul dintre vecinii săi și modul în care o face. Pe scurt, vorbim despre investițiile pe care Ungaria le face în Transilvania de mai mulți ani, beneficiind de un acord verbal al unor politicieni români. 

Ministrul de externe al Ungariei spune că țara sa a investit bani în România având “un acord verbal, o strângere de mână și un privit în ochi” din partea fostului de ministru Meleșcanu. Ungaria a investit numai anul trecut 75 de milioane de euro în România în activități care țin de agricultură. Adică a dat bani pentru cumpărarea de terenuri, utilaje și lucrări agricole unor fermieri maghiari, dar și români, în proporție mai mică. 

Potrivit unui calcul făcut de Europa Liberă, investițiile maghiare în Transilvania trec de un miliard de euro într-un an. Aici vorbim și de banii alocați culturii sănătății și educației. Budapesta plătește de la terenuri agricole și școli până la instituții sanitare și stadioane.

Practic, statul ungar a preluat o parte dintre atribuțiile statului român și face în locul acestuia investiții care contribuie la modernizarea României. După vizita la București, ministrul maghiar de externe a anunțat că programul de investiții al Budapestei va continua doar dacă va exista un acord scris al guvernului României, iar Bucureștiul i l-a promis.

Trebuie sau nu să accepte statul român investiții din bani publici din Ungaria în Transilvania?