Confidenţialitate

Avocatul Diavolului, cu Vlad Petreanu și Cătălin Striblea: Este rasismul un lucru obișnuit la români? | VIDEO

Avocatul Diavolului vă invită la o discuție despre obișnuința rasismului în România. E vorba de cazul arbitrului de fotbal Sebastian Colțescu, anchetat de UEFA pentru o remarcă la adresa unui antrenor de culoare.

Marți seară, în minutul 14 al meciului de la Paris dintre PSG și Istanbul Baseksehir, arbitrul Sebastian Colțescu, al patrulea oficial, l-a identificat pe Pierre Webo din grupul celor aflați pe bancă folosind apelativul ”ăla negru”.

Ovidiu Hațegan îl elimină, dar atunci jucătorii de culoare ai echipei turce și întreaga bancă protestează viguros, iar meciul este oprit.

Colțescu este acuzat de rasism pentru c-a folosit termenul ”negru”, apropiat de englezescu ”nigger” sau francezul „negro” cu conotații rasiale.

Incidentul a dus până la proteste diplomatice, a intervenit și președintele Erdogan, dar și ministrul sporturilor din Franța, românca Ruxandra Mărăcineanu, care a condamnat apelativul folosit de Colțescu.

În această situație, România s-a împărțit în două. Sunt unii care spun că apelativul folosit de Colțescu este rasist și că este greșit să identifici după culoare o persoană aflată într-un grup de oameni. Dar există și o altă parte care numește reacția aceasta drept exagerată și spune că apelativul folosit de arbitrul român este firesc și nu are o conotație rasială atunci când a fost folosit.

Dezbaterea a căpătăt și nuanțe politice, ea fiind speculată de partidul AUR, care o vede ca un nou puseu antiromânesc. De partea cealaltă sunt și cei care spun, însă, că în mod obișnuit românii devin rasiști, că folosesc uzual astfel de expresii și că, în cel mai bun caz, nu sunt educați de maniera de-ai respecta ceilalți.

În egală măsură, te întrebi, însă, care e limita corectitudinii politice.

La Avocatul Diavolului vă întrebăm dacă rasismul este un lucru obișnuit în comportamentul românilor sau dacă această afirmație este o exagerare. Ce credeți?