Confidenţialitate

Avocatul Diavolului, cu Vlad Petreanu și Cătălin Striblea: Epidemia de coronavirus crește. Sunt necesare măsuri dure din nou?

În România, numărul noilor cazuri de coronavirus oscilează de la o zi la alta, dar, în medie, rata infectărilor este în mod clar crescătoare de o lună încoace. Ieri, de pildă, au fost înregistrate 460 de noi cazuri de Covid-19, un nivel care nu mai fusese atins din luna aprilie. De altfel, numai de 3 ori până acum, de la începutul pandemiei, în România s-au înregistrat mai mult de 460 de cazuri noi într-o singură zi, un fapt care descrie destul de bine seriozitatea situației în care ne aflăm.

La jumătatea lunii mai curba era în scădere și aveam cam 150-170 de cazuri noi de la o zi la alta. Totul părea a merge spre bine. Apoi ne-am relaxat și numărul de cazuri a început să sporească.

Diferite autorități medicale au început să lanseze avertismente destul de îngrijorate. Profesorul Rafila spune că “ar trebui măcar în al 12-lea ceas să ne revenim și să respectăm – și să îndemnăm și pe alții să respecte – aceste reguli” – adică regulile de igienă, de distanțare socială, purtarea măștii. De la Timișoara, doctorul Musta propune să fie carantinate și izolate din nou zonele-focar din țară, unde a explodat numărul de cazuri.

Ce credeți că ar trebui să facem mai departe? Să continuăm pe aceeași linie a relaxării sau să impunem, treptat, măsuri mai dure care, să sperăm, vor opri boala?